Macaroanele cu brânză la cuptor au fost dintotdeauna un fel de mâncare, nu un desert.

Prin multe case, s-au făcut aceste macaroane cu brânză și în varianta lor dulce, cu stafide. Din macaroane s-a făcut întotdeauna un gratin servit ca fel principal, în compoziția căruia intră brânză sărată, uneori și smântână. Pentru a atinge perfecțiunea se rade deasupra un strat generos de cașcaval.

Există și varianta americană de Mac&Cheese:

Ingrediente:

  • 400 g paste tip melcișori
  • sare
  • 50 g unt
  • 30 g făină
  • 750 ml lapte
  • piper
  • 1 vârf cuțit nucșoară
  • 300 g brânză Cheddar/ Gouda / mozzarella/ emmentaler/ cașcaval

PREPARARE:

  • Pentru început  punem pastele la fiert în apă cu sare, în momentul în care apă a început să clocotească. Cât timp acestea se fierb pregătim sosul.
  • Topim untul. În momentul în care a început să sfârâie adăugăm făină, amestecăm și am o călim la foc mic-mediu în jur de 2 minute.
  • După acest interval de timp adăugăm treptat laptele, dizolvând pentru început făină. Lăsăm pe foc, amestecând din când, până când a început să se îngroașe. În acel moment luăm de pe foc,  adăugăm sare, piper și puțină nucșoară rasă, apoi încorporăm 250 g brânză în două tranșe, amestecând după fiecare din ele, până când toată brânză s-a topit.
  • Între timp s-au fiert pastele, le punem la scurs și le  apoi le punem peste sosul béchamel cu brânză. Amestecăm ușor în oală pentru a nu rupe pastele, dar am avut grijă că toate să fie bine acoperite de sos. Le transferăm într-o tavă, unde am presărat restul de brânză și le-am pus în cuptorul preîncălzit la 180° C până când s-au rumenit la suprafață.

Budincă de macaroane cu brânză la cuptor

Fel principal inedit

  • 500 g paste spaghete
  • 400 g brânză de vaci, proaspătă
  • 400 g brânză telemea sărată
  • 100 g unt
  • 100 g smântână
  • 4 ouă
  • apă
  • sare&piper
  • Cașcaval
  1. Pastele se fierb în apă clocotită cu sare, apoi se scurg bine și se amestecă cu unt topit.

  2. Brânzeturile se amestecă cu smântâna și se încorporează ouăle. Se unge un vas cu unt și se așează un rând de paste, unul de brânză, până se termină ingredientele, ultimul rând fiind de paste.

  3. Cașcavalul se rade și se pune deasupra.

  4. Se coace delicioasă Budincă de paște cu brânză sărată, pentru 30-35 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. 

  5. Se lasă să se tempereze, se porționează și se servește simplă sau cu legume proaspete.