Există în lume boli care te pot ucide foarte rapid, mai rău decât actualul virus. Toată lumea se teme acum de COVID, însă puţini ştiu că pericolul se află şi în alte boli care pot apărea la fel de rapid. De altfel, majoritatea au creat decese în masă la nivel global.

Cel mai important este să le cunoaştem. În acelaşi timp, trebuie să ne cunoaştem modul în care să ne protejăm şi să trăim sănătos. Odată ce ştim aceşti paşi, suntem din start mult mai protejaţi.

Iată câteva boli care te pot ucide în câteva ore

  • Meningita. Această boală reprezintă  o inflamaţie a membranelor de protecţie care învelesc creierul şi măduva spinării, cunoscute sub denumirea de meninge. Inflamaţia poate fi provocată de infecţia cu virusuri, bacterii sau alte microorganisme. Această boală poate provoca moartea din cauza inflamaţiilor provocate.

Iată câteva simptome ale meningitei:

– durere de cap şi înţepenirea cefei, asociate cu febră

– confuzie sau nivel scăzut de conştienţă,

– vărsături şi stare permanentă de greaţă

– intoleranţă la lumină sau zgomot

– stare permanentă de somnolenţă

  • Accidentul vascular cerebral. Foarte întâlnit la români, accidentul vascular cerebral este o boală extrem de periculoasă. În România, AVC se întâlneşte tot mai des la tineri. Identificarea AVC merge după metoda lui Dr. House, denumită FAST. De ce FAST?

F (face=faţă) – rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţă nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte

A (arms=braţe) – rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos

S (speech=vorbire) – rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele

T (time=timp) – nu pierdeţi timpul, sunaţi la numărul de urgenţă pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului, potrivit specialiştilor de la Doctorulzilei.

  •  Infarctul miocardic, o altă afecţiune letală întâlnită foarte des la români. Cunoscută şi ca atac de cord, afecţiunea este letală în cele mai multe dintre cazuri. Ea apare prin astuparea uneia dintre arterele coronare, întrerupând fluxul sangvin la nivelul unei porțiuni a cordului, ce determină moartea celulelor miocardice. Când muşchiul inimii nu este irigat corespunzător se produce infarctul miocardic.

Principalele semne sunt: senzație acută de presiune în mijlocul pieptului, care durează mai mult de câteva minute. Durere și disconfort la nivelul gâtului, maxilarului, spatelui și stomacului, durere și disconfort la nivelul brațului și umărului, resimțite fie la unul, fie la ambele membre, senzație de sufocare, amețeală, greață, stări de vomă, transpirații reci şi dese. Dacă simţiti aceste probleme, este recomandat să sunaţi de urgenţă la 112.