Biblioteca din Alexandria a fost cea mai mare bibliotecă a Antichității documente inestimabile au pierit în urma incendiului care a mistuit cea mai valoroasă instituție a lumii. Era o biblioteca inclusă într-un complex foarte mare unde se regăseau cantine, camere de dormit, o grădină botanică și una zoologică dar și săli de lectură. În biblioteca din Alexandria se păstrau a cărţilor antice. Biblioteca a fost construită în secolul al III-lea i.Hr., de Ptolemeu I, şi era cercul de instruire pentru tot poporul elen. Se păstrau în bibliotecă de la 400 de mii până la 700 de mii de papirusuri. Savanții și învățații din Alexandria erau vestiți, cercetările lor erau foarte importante. Biblioteca era atât de importantă încât era considerată un loc sacru. Era considerată la fel de importantă precum templele. Pentru a avea acces în bibliotecă trebuia să treci printr-un ritual de purificare.

Incendierea Bibliotecii din Alexandria a fost „cea mai mare tragedie a lumii antice”. Până în prezent nu se știe cu exactitate ce a provocat incendiul. Un foc care a mistuit opere de o valoare enormă. Lucrări scrise de filosofi și savanți importanți ai Antichității nu au mai putut fi niciodată recuperate. În interiorul bibliotecii erau operele lui Aristarh din Samos, Eratostene, Zenodot ş.a. Puteau fi regăsite lucrările reprezentative ale lui Heron, Arhimede, Hippocrate şi Euclid, manuscrise ale celor mai importanți autori de tragedii din Grecia Antică: Eschil, Sofocle, Euripide şi ale altor personalități celebre. Se crede că aici s-ar fi aflat biblioteca personală a lui Aristotel.

Biblioteca din Alexandria nimicită în anul 270 d.Hr.

Se crede că biblioteca ar fi fost incendiată voit. Califul Umar ar fi poruncit să fie distruse toate documentele din interiorul acesteia. Motivul era că se regăseau multe informații cu caracter distructiv: „în cazul în care conţinutul cărţilor nu contrazice Coranul, singura Carte a lui Dumnezeu, acelea nu ne trebuie; iar dacă îl contrazic, nu avem nevoie de ele. Înseamnă că trebuie arse în toate cazurile”.

Sursele rămase de la istoricii vremii spun că incendiul a fost unul accidental. Aceasta ar fi ars în timpul luptei pentru Alexandria. Palatul împărătesc, unde se afla Caesar, se afla în pericol de a fi distrus de flota egipteană. Atunci generalul roman a dispus la incendierea corăbiilor egiptene, focul s-a extins către clădirile de pe țărm. În zona unde a ajuns focul se regăseau mult armament și muniție. După moartea lui Caesar toți credeau că el este vinovatul. Istoricii din zilele nostre au o altă variantă. Potrivit cercetărilor lor Biblioteca din Alexandria ar fi ars  în timpul războiului dintre împăratul roman Aurelian şi Zenobia, regina Palmirei, în anul 272 d.Hr.

„Renaşterea Bibliotecii din Alexandria, în condiţiile dificile de azi, a devenit un eveniment de importanţă mondială. Biblioteca renăscută din cenusă arată foarte neobişnuit.
Principala clădire a bibliotecii aminteşte de un tambur înclinat, în acoperişul ei din sticlă şi aluminiu, se văd ferestrele prin care, din partea nordică, pătrunde lumina în sala de lectură… Edificiul în care se află încăperile principale de depozitare a cărţilor şi pentru vizitatori este situat mai jos de nivelul mării.
În cadrul bibliotecii, funcţionează un planetariu, echipat cu cea mai recentă tehnologie; aici, este instalat un sofisticat sistem anti-incendiu, sălile sunt echipate cu calculatoare din ultima generaţie. În peretele extern al bibliotecii, au fost reliefate litere din Biblioteca, azi, nu se poate considera cea mai mare din lume, însă, având spaţiu pentru păstrarea a 8 milioane de cărţi, ea ridică prestigiul oraşului în care se afla.” Irina Ovcinnikov „Legenda renăscută”