Sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Este sărbătorită an de an, în data de 21 noiembrie, când se împlinesc multe tradiții care atrag norocul, sporul și sănătatea credincioșilor.

Oamenii care postesc aleg să gătească bucate de post și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor. De aceea, ți-am pregătit cele mai bune rețete de pește pe care să le savurezi!

Somon la cuptor pe pat de legume

Azi e mare sărbătoare în calendar, cu dezlegare la pește! Ce preparate delicioase poți găti
e-retete.ro

Ingrediente necesare pentru 6 porții: 800 gr. pește (4 bucăți mari file somn); 4 roșii; 3 cepe; 2 ardei iuți (unul roșu și unul verde); 1 ardei capia roșu; câteva fire de pătrunjel; câteva fire de cimbru proaspăt; 1 pahar de vin alb; 3-4 linguri ulei de măsline; 1-2 lingurițe cimbru uscat; sare; piper (după gust); opțional: 3-4 grăunți de usturoi

Mod de preparare: Se condimentează peștele cu mirodeniile preferate și după se unge cu o lingură de ulei sau cu unt, pentru o carne mai fragedă. Apoi veți acoperi bucățile de somon cu folie alimentară și îl lăsați în frigider timp de 10-15 minute. Între timp, se vor pregăti legumele. Acestea se taie mărunt, iar verdeșurile se toacă bine.

Peste legumele așezate una peste alta în tavă se vor adăuga bucățile de pește condimentate. După care se va turna vinul și se vor pune rondelele de ardei iute după gust. Peștele se acoperă cu rondele de roșii și se presară verdeața. Preparatul se va băga în cuptor la o temperature de 195-200 grade Celsius și se lasă aproximativ 40 minute.

Salata „Dezlegare la pește”

Azi e mare sărbătoare în calendar, cu dezlegare la pește! Ce preparate delicioase poți găti
haisagatim.ro

Ingrediente: 1 scrumbie sărată; 2-3 mere; un mănunchi salată verde; spălată frunză cu frunză și tăiată fâșii; miezurile de la 8 nuci tăiate mărunt; 2 linguri mărar tocat; zeama de la 1/2 lamaie; 2 linguri oțet; sare; piper

Mod de preparare: Pentru domnișoarele care sunt atente la dieta lor, avem salata de scrumbie. După ce lăsați scrumbia la desărat aproximativ o oră, va fi dezosată și curățată de pieliță. Între timp, merele vor fi decojite și tăiate în felii subțiri. Tăiați după și scrumbia în cubulețe si o amestecați cu merele, salata, nuca, uleiul, oțetul, zeama de lămâie, mărarul, sarea și piperul.

Acesta este cel mai simplu și gustos preparat de mâncare pentru o zi cu dezlegare la pește.

Tarta cu pește, dovlecel și porumb

Azi e mare sărbătoare în calendar, cu dezlegare la pește! Ce preparate delicioase poți găti
Pinterest

Ingrediente: Pentru aluat: 350 grame făină; 200 ml apă călduță; 15 grame drojdie; 1 lingurișă zahăr; sare; 3 linguri ulei. Umplutura: 500 grame sardine în sos tomat; 150 grame boabe de porumb; 1 dovlecel mic; 1 gogoșar; 1 lingurișă rozmarin uscat; piper; 5-6 linguri parmezan ras

Mod de preparare: Se cerne făina într-un bol și se adaugă sarea și drojdia frecată cu zaharul dizolvat. Începem să frământăm, turnăm apa câte puțin, până obținem un aluat omogen și elastic. La final se încorporează și uleiul, apoi se lasă la dospit 35-40 de minute.

Pentru umplutură, scoatem sardinele din consevă și le curățam de oase pentru umplutură. Intindem cu sucitorul o foaie potrivit de groasă, o așezăm într-o tava mare de aragaz tapetată cu hârtie de copt. Apoi, așezăm rondele de dovlecel, presărăm porumbul, apoi feliile de gogoșar.

Punem restul de pește uniform dat prin mirodenii, iar la final parmezanul ras. Introducem tarta în cuptorul încins până se rumenește și gata!