Asta trebuie să faci timp de 14 zile după ce ai pus varza la murat! Sezonul murăturilor a sosit, așa că gospodinele se întrec în cele mai inventive rețete, pentru ca legumele să reziste cât mai bine în timpul iernii.

Una dintre cele mai consumate legume în sezonul rece este varza, care nu poate lipsi de pe mesele românilor. Când ne gândim la varză, ne duce gândul prima dată la delicioasele sarmale, mâncarea tradițională de la masa de Crăciun. În sezonul rece, gospodinele pregătesc varza murată la butoi. Pentru cei care nu știu, varza se pune la fermentat cu două luni înainte de a o folosi ca murată.

Asta trebuie să faci timp de 14 zile după ce ai pus varza la murat!

Asta trebuie să faci timp de 14 zile după ce ai pus varza la murat! Există câteva secrete atunci când se pune varza la murat. Unul dintre ele se aplică timp de două săptămâni, după ce s-a băgat varza în butoi. Este musai să se respecte acest truc, pentru ca varza să fie savuroasă, crocantă și perfectă pentru sărmăluțe.

Varza murată se pune cu căpățânile pline, într-un butoi de 40 de litri, după care se acoperă cu saramură. Se lasă la fermentat timp de două luni. Secretul pentru o varză delicioasă este ca, timp de 10-14 zile, trebuie suflat aer în zeamă măcar 5 minute în fiecare zi, printr-un furtun.

Astfe, apa se amestecă bine cu sarea și pătrunde uniform foile acesteia. După 14 zile, butoiul cu varză poate fi acoperit cu capac. Un alt ingredient pe care gospodinele îl mai adaugă în butoi este gutuia sau hreanul. Gutuia, odată trecând prin procesul de fermentare, va da o culoare galbenă, aproape aurie verzei murate. În schimb, hreanul menține varza tare, iar foile de varză nu vor fi înmuiate.

Cum se prepară varza murată

Alegem varză albă cu frunza subțire și îi rupem primul strat. Scoatem cotorul și umplem varza cu sare. Se așază pe fundul butoiului condimentele, după care un strat de varză cu cotorul în sus. Din nou, punem ultimele condimente, apoi un alt strat de varză. Peste varză, în butoi, adăugăm saramură, care se face din apă cu sare.

Pe deasupra verzelor, adăugăm crenguțe de mărar și vișin, pentru a fi acoperite de saramură. În primele 7 zile vânturăm varza, adică suflăm în butoi în câteva locuri diferite, cu ajutorul unui furtun. Abia după această perioadă se va acoperi butoiul cu un capac. Dacă totul decurge conform instrucțiunilor, varza va fermenta după o lună de zile.