Alexandru Macedon este considerat unul dintre cei mai iluștrii conducători și cuceritori din toate timpurile. Rămâne o imagine vie după milenii. Cel mai mare războinic al tuturor timpurilor, un foarte bun strateg reușind cu o armată destul de mică să cucerească teritoriu după teritoriu. Alexandru al III-lea Macedon este cunoscut ca „cel Mare”, dar şi ca Alexandru Anihilatorul, se naște în 356 i.en. la Pella. Mama sa era Olimpia din Epirus, iar tatăl său era regele Macedoniei, Filip al II-lea  care  avea 7 neveste. Se speculează că ar fi fost și fiul ilegitim al lui Filip, dat fiind că îl trata cu multă răceală.În schimb mama lui, Olimpia, îl considera foarte deosebit. Îl trata drept „fiul lui Zeus” ce avea ca destin să stăpânească lumea.

Reclamă

Alexandru Macedon nu a fost iubit de Flip

Teoria conform căreia nu ar fi fost de fapt fiul lui Filip se datorează mult atitudinii tatălui său față de el. Tatăl nu credea că ar fi fost demn pentru a juca rolul moştenitorului de drept al tronului. Plutarch e spune că l-ar fi lăudat o singură dată. Lauda a venit către fiu când a reușit să îmblânzească un cal. Ar fi spus că „Macedonia e prea mică pentru el”. Și a fost așa, de tânăr dorind să cunoască mereu mai mult.

Reclamă

Aristotel i-a fost mentor lui Alexandru Macedon, i-a insuflat toată înțelepciunea lui. L-a învățat despre frumusețea lumii și despre bucuria de-a întâlni înțelepciunea poporului grec. Alexandru se îndrăgostește de frumusețea culturii grecești. Și a iubit Macedon atât de mult Grecia încât o și cucerește. În 338 i.en., Filip şi Alexandru au obţinut o victorie însemnată la Chaeronea împotriva forţelor ateniene şi tebane.

Alexandru Macedon s-a înfuriat teribil când Filip s-a căsătorit cu Cleopatra Eurydice,   nepoata  lui Attalus. Prin căsătoria aceasta Alexandru nu mai avea acces la tron. Furios din această cauză a încercat să-l ridiculizeze pe tatăl Cleopatrei. Acesta închinase un pahar de vin dorindu-le să aibă un fiu de sânge macedonean pur.  Atunci Alexandru şi-a aruncat cupa spre Attalus  şi a strigat că nu-i  un bastard. Filip a dorit să îi ia apărarea lui Attalus, fiind prea beat s-a împiedicat. Fiul a spus atunci: „iată omul care vrea să pregătească campania de cucerire a Asiei, dar nu e în stare să treacă de la un scaun la  altul”. După acest episod Alexandru s-a autoexilat  împreună cu mama sa.

Revine pentru a participa la căsătoria lui Filip în 336 i.en. Attalus îl violwază pe unul dintre iubiţii lui Filip, Pausanias. Acesta a cerut pedepsirea lui Attalus, dar Filip a refuzat. Iubitul se răzbună și îl ucide pe Filip la ceremonia sa de nuntă cu Eurydice. Alexandru a fost  declarat de armată şi încoronat ca rege al Macedoniei. Cleopatra a fost ucisă împreună cu fiul ei și tatăl său.