Reclamă

Hades este zeul infernului în mitologia grecilor antici. Se pare că figura acestei divinități stăpânea lumea celor trecuți în neființă.Importanța llui este una considerabilă în algoritmul zeiesc al civilizației care stă la baza nașterii culturii de tip occidental.  Este unul dintre principalii zei din mitologia greacă. Zeul infernului ajunge să stăpânească lumea celor morți după lupota dată dintre copiii lui Cronos cu tatăl lor. Zeus a primit cerul, Poseidon a luat în stăpânire mările și oceanele, iar Hades s-a ales cu locul întunecat și trist numit Infernul, sau Tartarul. Hades era numit și Pluton sau cel bogat, oamenii erau convinși de existența bogățiile din adâncul pământului.

Hades zeul infernului grecesc

În infern coborau toți cei care supărau zeii. Cu toate astea în Odiseea Infernul este prezentat doar ca o viață de după moarte. Nu era prezentat ca un infern în sens modern. Cu toate acestea există varianta în care doar cel care îi slujise pe zei și ascultase de poruncile lor, pornea spre insulele fericirii,  numite și Câmpiile Elizee. Oamenii observau că trupurile celor neînsufelțiți erau absorbite de pămâânt. Atfel au crezut că ajung în lumea lui Hades, denumit așa pentru a se face aluzie la faptul că era nevăzut.

Zeul infernului, Hades, era ajutat de alte ființe fantastice pentru a stăpâni cu brio regatul său subpământesc. Geniile Infernului, care erau harpiile, eriniile și eumenidele hidoase ce purtau în păr șerpi veninoși și bice în mâini. Deși în teatru antic grec, eriniile, erau cele care-l chinuiau, îl mustrau pe Oedip. Acesta umbla brambura fără ochi fiind mustrat sufeltește de ele pentru faptele sale care-i deranja pe zei. Eumenidele erau de fapt eriniile îmblânzite. Cele care ocroteau familia. Nu erau deloc la fel de mustrătoare precum varianta lor ceva mai rea: erinii.

Reprezentările lumii infernului sunt destul e multe. Hades este reprezentat în general ca un bun cârmuitor al unui car tras de cai. Acesta stătea într-un palat dea ur care era păzit de Cerbere. Un câine cu trei capete. În spatele palatului de aur se găsea o grădină plină de copaci roditori. Acesta mai avea și o cireadă de vaci negre și un păstor. Menoite le mâna pe câmpiile de asfodel.

Legenda Persefonei

Hades se simțea singur așa că a încercat să-și găsească o soție. Acesta s-a îndrăgostit de fiica zeiței Demetra. Era conștient că nu ar fi venit de plăcere în lumea lui și a vorbit cu Zeus. zeul Infernului a cerut-o de soție fratelui său. Acesta a acceptat spunând că el trebuie să o ducă în regatuil său. ersefona culegea flori împreună cu oceanidele, Artemis și Palas (fiica lui Triton), Hades a apărut dintr-o dată din adâncul pământului, a luat-o pe fată și a tras-o după el în Infern. Se spune că mama sa a fost anunțată de Helios, regele Soare unde se află Persefona.

Demetra îndurerată a făcut tot posibilul să-și elibereze fata. Pentru că Persefona numai permitea pământului să dea roade, iar oamenii mureau de foame, Zeus, s-ar fi milostivit și-a eliberat-o. Dar înfiecare iarnă Persefona se întoarce în Infernlângă soțul său Hades.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro