ASOCIAȚIA PRODUCATORILOR DE PORUMB DIN ROMANIA a organizat ieri, 5 februarie 2020, adunarea generală statutar constuită și alegeri generale extraordinare.
Directorul executiv, Alina Crețu, a prezentat raportul de activitate pe 2019, inclusiv raportul financiar-contabil, din care a reieșit că în anul care s-a încheiat acțiunile asociației s-au diversificat și intensificat, reprezentanții săi fiind din ce în ce mai prezenți în dialogul cu autoritățile de la București și Bruxelles, mai ales la grupurile de dialog civil. De asemenea, s-a extins activitatea de testare în Rețeaua Independentă RITAC, ajungându-se la 6 culturi de câmp de importanță majoră pentru România (porumb, păioase, floarea-soarelui, rapiță, soia și sorg). Asociația Producătorilor de Porumb a început, în 2019, și câteva parteneriate de cercetare în proiecte privind digitalizarea agriculturii (cu finanțare din Programul European Horizon 2020) și practicile de agricultură durabilă (cu finațare din programul sectorial gestionat de MADR).
În acest context, echipa APPR s-a lărgit prin angajarea unor tineri absolvenți de universități agricole și numără în prezent 9 membri, dar se bucură și de expertiza unor consultanți veterani în cercetarea agricolă.
Cu scopul de a fi cât mai aproape de autoritățile si de asociațiile profesionale europene, APPR va avea un delegat permanent la Bruxelles, în persoana directorului său pentru afaceri europene, Cristina Cionga.
Adunarea generală a culminat cu alegerile pentru noua structură de conducere a APPR. Începând din acest an, consiliul director va avea 7 membri titulari și trei supleanți. În urma votului celor prezenți, președintele a fost desemnat dintre doi candidați, în persoana lui Nicolae Sitaru, în timp ce Arnaud Perrein va ocupa funcția de vicepreședinte. Noua conducere va avea un mandat de doi ani.
Adunarea generală a prefațat congresul anual al APPR de astăzi, 6 februarie, care reunește teme de interes major legate mai ales de reforma politicii agricole comune (PAC) și de provocările cu care se confruntă fermierii europeni; în acest context, și-au au confirmat participarea, pentru a-și împărtăși opiniile si viziunea, fermieri din România și de pe alte meridiane, decidenți politici, reprezentanți ai Comisiei Europene, Băncii Mondiale, Confederației Europene a Porumbului, cercetători, jurnaliști. La congres sunt așteptați circa 400 de participanți.
“Felicit noua conducere a APPR și mă bucur să văd entuziasmul și implicarea pe care candidații le-au demonstrat astăzi, atunci când și-au prezentat proiectele legate de viitorul asociației noastre. Sper cu sinceritate că anul 2020 va marca mutații majore în mediul asociativ din România; se simte peste tot o dorință de înnoire, de colaborare și parteneriat”, a declarat Arnaud Perrein, ex-președintele APPR.
“Este o responsabilitate mare cu care am fost investit și sper ca, impreuna cu consiliul director si echipa de conducere executivă, să atingem obiectivele impuse de Adunarea Generală a APPR. Sperăm ca in viitor toți fermierii din producția vegetală să găsească calea spre o unificare a organizațiilor profesionale din sector și impreună să stabilim strategiile coerente necesare. Dorim să fim parte la toate deciziile importante ce ne privesc si acestea să fie in interesul tuturor agricultorilor”, a concluzionat președintele nou ales, Nicolae Sitaru.