9 noiembrie 1989, ziua în care a căzut Zidul Berlinului

Zidul Berlinului a împărțit capitala Germaniei din data de 3 august 1961 până în 9 noiembrie 1989. Ziua marchează 30 de ani de la prăbușirea acestuia, marcând istoric dispariția Uniunii Sovietice și a sfârșitului Războiului Rece.

Rolul zidului a fost de a împărți Germania de Vest și de Est, fiind o modalitate prin care populația era împiedicată să scape din estul comunist pentru a ajunge în vestul capitalist. În ciuda faptului că Berlinul a fost împărțit în aceste două zone încă de la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial, zidul a fost ridicat abia în anul 1961.

Zidul Berlinului era alcătuit, de fapt, din două ziduri paralele, care aveau între ele o zonă în care ese aflau paznici, gata să omoare pe oricine încerca să treacă. Această zonă este cunoscută drept o zonă a morții.

În anul 1989 o serie de revoluții au apărut în estul Europei, iar acest lucru a perturbat și situația din Germania. Oamenii s-au adunat în fața zidului și au solicitat gărzilor să deschidă porțile, iar după ce forțele de securitate și-au dat seama că sunt prea mulți pentru a fi răpuși, le-au permis trecerea.

În prezent, zidul nu mai există. Cu toate acestea, va fi mereu în amintirea europenilor drept bariera dintre comunism și capitalism.

 

Comentează știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comentarii

0 Comentarii