Data de 14 octombrie marchiază un episod trist din istoria României. În anul 1944, 14 octombrie, 29 de români au fost omorâți cu sânge rece de către soldații unguri, în două case din satul Moisei. Deși au fost 31 de bărbați prinși, 2 dintre ei au reușit să scape cu viața.
Care este povestea acestei tragedii?
Anul 1944 marchează pentru România sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cei 31 de români au plecat mai repede din lagărul de la Vișeul de Sus și au fost prinși în drumul lor spre casă de trupele ungurești ale lui Miklos Horthy, care se retrăgeau.
Au fost duși cu forța într-o casă din sat, unde au fost ținuți captivi și fără hrană, fiind considerați trădători ai statului maghiar.
După două săptămâni în captivitate, bărbații au fost duși cu un camion în comuna Moisei, o localitate pustie, evacuată anterior. Românii au fost despărțiți în două grupe și au fost închiși în două case separate.
După ce s-au asigurat că casele sunt închise, soldații unguri au deschis focul asupra lor, trăgând prin uși și prin ferestre. Deoarece nu se așteptau la vreun supraviețuitor, ei au lăsat cadavrele acolo și au incendiat restul caselor din sat.
Localnicii satului au fost îngroziți când au descoperit urmele masacrului. Întorși după două săptămâni la caselele lor, ei i-au înmormântat creștinește pe cei uciși cu atât de multă cruzime.
În prezent, dintre cele două case mai este în picioare doar una, care a fost transformată în muzeu și poate fi vizitată. În cinstea lor a fost ridicat un monument din piatră, inscripționat cu fraza:
„S-a ridicat acest monument în memoria celor 29 de patrioți români uciși mișelește de horthysti, la 14 octombrie 1944. Glorie și veșnică recunoștință patrioților care s-au jertfit pentru libertatea României.”