Poetul George Bacovia a murit în data de 16 septembrie 1881, anul acesta împlinindu-se 138 de ani de la decesul acestuia.

Operele sale sunt unele dintre cele mai cunoscute poezii din literatura noastră, majoritatea românilor având ocazia cel puțin o dată în viață să citească „Plumb” sau „Lacustra”. Personalitatea lui este însă un mister, iar mulți și-au pus întrebarea: cine era cu adevărat poetul simbolist al secolului al XIX-lea?

Numele adevărat al poetului era George Andone Vasiliu, iar mai toată viața a făcut parte din categoria oamenilor bolnavi.

Acesta nu se ocupa doar cu poezia, ci avea drept hobby-uri artele plastice ( portrete și caricaturi), porumbeii, muzica, dar și vinul. Într-un interviu acordat, poetul a declarat: „Bacovia mai înseamnă însă și altceva. Prescurtând pe „Bacchus” (zeul vinului) în „Baco” și adăugând apoi cuvântul latin „via”( trad.rom. „calea”), ajungi să vezi că Bacovia înfățișează pur și simplu „Calea lui Bacchus.”

Foarte bun în ceea ce facea, Bacovia nu a fost niciodată interesat de munca celorlalți. Drept dovadă, el nu citea aproape niciodată cărți sau poezii si nu avea un autor preferat. Tot ceea ce conta pentru el era propia muncă, pentru care își dedica majoritatea timpului.

Deși și-a lansat primul volum de poezie la vârsta de 33 de ani, Bacovia a continuat să uimească oamenii datorită simbolurilor pe care le regăsim în fiecare poezie a acestuia.

Operele sale sunt apreciate și citite chiar și în ziua de astăzi, iar mesajul lor și-a păstrat însemnătatea chiar și după atâția ani de la moartea sa.