Oamenii toxici fac multe lucruri care îți pot face rău. A fi capabil să detecteze comportamentul lor dăunător este primul pas pentru a reduce impactul acestora.

Reclamă

Există o mulțime de lucruri toxice pe care aceștia le fac pentru a manipula oamenii și situațiile în avantajul lor.

Reclamă

1. Te vor face să ghicești despre ce versiune o să primești

Într-o zi vor fi extrem de drăguți și pozitivi, iar în următoarea zi se vor comporta ca și cum tocmai ați făcut cea mai gravă greșeală. De multe ori nu există nimic evident care să explice schimbarea atitudinii. Chiar dacă nu îți vor spune ce s-a întâmplat, vor face tot posibilul să simți că tu ești vinovatul.

Așa că, încetați să îi mai faceți să se simtă bine cu orice preț. Oamenii toxici și-au dat seama cu mult timp în urmă că pot profita de persoanele decente. Dacă încercările de ai mulțumi nu funcționează sau nu durează foarte mult poate este timpul să vă opriți. Nu sunteți responsabil pentru sentimentele nimănui.

2. Te vor manipula

Dacă aveți sentimentul că sunteți singurul care contribuie în relație, probabil aveți dreptate. Persoanele toxice au o modalitate de a transmite acestă vibrație potrivit căreia le datorați ceva. Ei sunt capabili să profite de tine, ca mai apoi să spună că au făcut totul pentru tine. Acest lucru este deosebit de frecvent la locurile de muncă sau în relațiile în care echilibrul de putere este liber. Așa că dacă simțiți că ceva nu este în regulă spuneți stop.

3. Nu-și vor păstra sentimentele

În loc să-și arate propriile sentimente, vor acționa ca și cum sentimentele ar fi ale tale. Se numește proiecție. Ca în proiectarea sentimentelor și gândurilor lor asupra ta. De exemplu, cineva care este furios, nu își va asuma responsabilitatea. Ba mai mult s-ar putea să spună că voi sunteți cei furioși.

4. Oamenii toxici  te vor face să alegi

Te vor pune în mod regulat într-o poziție în care trebuie să alegi între ei și altceva – și te vei simți întotdeauna obligat să îi alegi. Așa că dacă ți se întâmplă acest lucru ai de-a face cu oameni toxici.

5. Oamenii toxici nu-și cer niciodată scuze

Vor minți înainte de a-și cere scuze. Vor răsuci povestea, vor schimba modul în care s-a întâmplat și o vor face atât de convingător încât până și ei vor crede. Unii oameni doresc să aibă dreptate mai mult decât orice.

6.Vor fi acolo într-un moment mai greu, dar nu îți vor împărtăși niciodată bucuria

Vor găsi motive pentru care veștile tale bune nu sunt o veste grozavă. Poate că vor fi acolo pentru tine în momentele în care vei avea un necaz. Dar în momentul în care ceva bun ți se va întâmpla, atunci vor găsi constant motive să te descurajezi.

7. Vor lăsa o conversație neterminată – și vor trece offline

Nu își vor ridica telefonul. Nu vor răspunde la texte sau e-mailuri.Vor supune ceva din care vor lăsa să se înțeleagă că sunteți vinovat. Vă vor lăsa să vă întrebați ce ați făcut greșit și să vă învinovățiți.

8. Vor folosi cuvinte non-toxice pe un ton toxic

Mesajul ar putea fi suficient de nevinovat, dar tonul transmite mult mai mult. Ceva de genul „Ce ai făcut azi?” Poate însemna lucruri diferite în funcție de modul în care este spus. Poate însemna orice, de la „Deci, pariez că nu ai făcut nimic – ca de obicei”, până la „Sunt sigur că ziua ta a fost mai bună decât a mea.

9. Vor aduce detalii irelevante într-o conversație

Când încercați să rezolvați ceva important, persoanele toxice vor aduce în discuție un detaliu irelevant de acum cinci luni. Și deși încercați să rezolvați o problemă din prezent. Vă veți trezi explicând un lucru pe care l-ați mai explicat și în trecut.

10. Oamenii toxici exagerează

„Tu întotdeauna…” „Niciodată…” Este greu să te aperi de această formă de manipulare. Persoanele toxice se vor folosi de aceste exemple pentru a vă face să vă simțiți vinovați. Nu încercați să găsiți un argument. Nu veți câștiga. Și nici nu trebuie.

11. Te vor judeca

Toți greșim uneori, dar oamenii toxici se vor asigura că știți acest lucru. Te vor judeca și te vor face să îți pierzi respectul de sine. Te vor face să simți ești mai puțin decât pentru că ai greșit. Cu toții avem voie să greșim din când în când. Însă nimeni nu are dreptul să te judece.