Cotidianul zilele actuale face ca programul multor persoane să fie dat peste cap. Trăim în lumea tehnologiei și a vitezei. Dacă nu folosim aceste instrumente în folosul nostru, efectul lor poate fi unul negativ. La fel cum la locul de muncă fiecare sarcină este foarte bine trasată, același lucru se poate întâmpla și acasă, în familie. Iar atunci când lucrurile scapă de sub control, un ghid te poate ajuta în moduri neașteptate.

De câte ori nu ai avut sau ai asistat la o ceartă în cuplu?! Ei bine, majoritatea pornesc de la reproșurile clasice cine, ce a făcut. De multe ori, orgoliile ies la suprafață. Cu toții știm că, dacă impui unei persoane să facă un anumit lucru, va tinde să refuze.

Ei bine, psihologii și specialiștii au ajuns la concluzia că totul ține de organizare și empatie. Comunicare este cheia multor rezolvări, dar cât de greu este să trasezi sarcini partenerului?! Te va percepe ca fiind o ființă autoritară sau nu?! Pentru toate aceste întrebări, există un singur răspuns: dinamica familiei bazată pe ghid.

Există câteva „reguli de aur” pe care, dacă le pui în aplicare, nu ai cum să dai greș. Chiar și atunci când ai lângă tine una dintre cele mai încăpățânate persoane. Aceste reguli sunt trecute într-un ghid practic care a ajutat multe familii și care a luat naștere în cel mai amuzant mod posibil.

1. Cum a apărut cel mai practic ghid pentru organizarea familiei și a locuinței

Totul a început cu puțini ani în urmă, într-o familie obișnuită, de la un clasic mesaj. Eve Rodsky și-a trimis soțul să facă cumpărăturile. Femeia s-a asigurat că a trecut totul pe listă și a specificat clar că are nevoie de afine. Deja presimțiți deznodământul?! Exact, soțul ei a uitat să ia afine. De aici, totul a escaladat într-un conflict care a fost pe care să conducă la divorț.

Tot acel mesaj a fost și cel care a stat la baza ideii de a scrie o carte menită să ajute cuplurile din toată lumea. Dominată de sentimentul de vinovație față de soțul ei, Eve a lansat „Fair Play: A Game-Changing Solution for When You Have Too Much to Do (and More Life to Live).” Cartea respectivă a fost gândită mai mult ca un ghid care să ajute orice familie se depășească tiparul „atribuții de femeie” și „atribuții de bărbat”. Ba mai mult, celor care le-a trecut acest ghid prin mână, susțin că totul a funcționat de minune.

În anul 2020, un sondaj realizat de cei de la Gallup a evidențiat faptul că în peste 60% dintre familiile din America, treburile casei sunt făcute de către femei. Tocmai de asta, Eve a mizat foarte tare pe ghidul ei și pe schimbările mici, dar de efect, pe care le poate avea pentru fiecare.

2. Lista, cel mai important element al organizării

Primul și cel mai important aspect pe care îl precizează Rosky este întocmirea unui liste. Aceasta va face ca fiecare membru al familiei să înțeleagă, exact, fiecare responsabilitate. În plus, contribuie foarte mult și la stabilirea unui echilibru. Alocă o oră sau două pentru realizarea acestei liste și asigură-te că este pusă într-un loc vizibil pentru toată lumea. În principiu, nu uita să menționezi și sarcinile simple, precum spălătul vaselor sau al hainelor.

weekend editorial. Ghid practic pentru familii. Cum să împarți atribuțiile cu partenerul tău de viață
Pixabay

La fel de importantă este și detalierea listei. Faptul că vei desemna câte un responsabil pentru fiecare sarcină, te va ajuta ca totul să fie mult mai organizat. Chiar dacă la început poate părea o corvoadă, lista trebuie realizată cu mare atenție, dar și cu precizie.

Fiecare sarcină trebuie să aibă un termen limită până la care trebuie dusă la îndeplinire. Dacă este pentru prima dată când faci asta, detalierea sarcinilor ajută și ea. De exemplu, precizează de câte ori este bine să speli pe jos, dar și cu ce fel de mop. Astfel, nimeni nu va da greș niciodată.

3. Împarte atribuțiile în mod corect și realist

Asigură-te că fiecare membru al familiei are câte o sarcină esențială de îndeplinit. Odată ce vor fi trecute pe listă toate sarcinile, s-ar putea să fii uimit! Nu este exlus ca partenerul tău să fii făcut deja mai multe sarcini decât tine, dar pe care tu să nu le fi observat.

De asemenea, te va ajuta foarte mult să tai de pe listă sarcinile care nu sunt necesare și care doar îți consumă timp. Pentru a nu exista discuții în contradictoriu, cel mai bine este să precizezi ce așteptări, la fiecare sarcină în parte. De exemplu, poate că ai trecut pe listă să faceți patul în fiecare zi, deși niciunul dintre voi nu pune prea mult accent pe asta. Sau, poate contează pentru voi doar atunci când aveți musafiri.

Dacă există certuri dese cu privire la cine a făcut curat cel mai des în baie, Eve are soluția și pentru asta. Deși poate pare greu de crezut, dar angajarea unui personal de curățenie care să se ocupe de câteva ori de asta, chiar poate fi de real ajutor.

4. Există echilibru după ghid?!

Tot în acest ghid, Eve recomandă atribuirea sarcinilor în funcție de plăcerile fiecăruia. Astfel, dacă partenerului tău îi place să gătească, asigură-te că majoritatea atribuțiilor sale sunt în zona de bucătărie. Asta va face lucrurile mult mai productive și mai ușor de dus la îndeplinire.

Responsabilitatea este foarte importantă pentru ca aceste lucruri să funcționeze și nu este loc pentru excepții. Spre exemplu, atunci când ete rândul tău să gătești, asigură-te că ai toate cele necesare înainte de a începe. Calculează-ți timpul foarte bine și nu încerca să furi din timpul partenerului tău. Dacă ai uitat vreun ingredient, nu trebuie să îl trimiți pe el să îl cumpere. Asta este una dintre regulile de aur din ghidul practic al lui Eve.

weekend editorial. Ghid practic pentru familii. Cum să împarți atribuțiile cu partenerul tău de viață
Pixabay

Echilibrul în familie este cheia cărții lansate e Eve. Tocmai de aceea, această mizează foarte multe pe comunicare și pe egalitate atunci când vine vorba de responsabilități. În ciuda faptului că programul fiecăruia este încărcat, mereu se va găsi timp pentru a face lucrurile esențiale. În plus, să nu uităm că o armonie în familie influențează foarte mult și productivitatea la locul de muncă.