Uneori, nici nu ne mai amintim de la ce a început cearta

Când copiii tăi ajung la adolescență, se pare că fiecare conversație pe care o au cu părinții lor se transformă într-o ceartă aprinsă sau într-un meci de strigăte.

Poate dura până la vârsta adultă sau poate dura câțiva ani. Indiferent de circumstanțe, părinții au o perioadă dificilă. Este obositor din punct de vedere mental și emoțional să te cert cu cineva pe care-l iubești. Iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont.

Nu evita personalitatea copilului tau

Pexels

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le înveți ca părinte este să-ți înțelegi copilul. Este extrem de benefic să devii un ghid și un îngrijitor eficient al copilului tău pe măsură ce crește și se maturizează. Rețineți – copilul dumneavoastră are o trăsătură de personalitate distinctă, care va dura pe tot parcursul vieții.

Nu-i cere copilului să crească

Sentimentele pot fi greu de recunoscut uneori. Priviți limbajul corpului copilului dvs., ascultați ce spun și observați-i comportamentul pentru a înțelege cum se simte. Înțelegerea a ceea ce simt și de ce simt asta vă permite să le identificați, să exprimați și să gestionați mai bine emoțiile. Acceptă-le emoțiile.

Nu intensificați dezbaterea

Noi, ca părinți, nu reușim să planificăm din timp și nu suntem siguri cum să gestionăm comportamentul neadecvat și atitudinea nepoliticosă a adolescentului nostru. Lucrurile se agravează rapid și ne-am întors în modul de ceartă. Este esențial să încetăm să ne certăm înainte ca lucrurile să scape de sub control.

Cheia succesului este să planificați din timp. Chiar dacă adolescentul vostru apasă toate butoanele greșite, evită să fii atras într-o ceartă. Fie plănuim ceea ce vom spune și cum vom spune, fie plănuim să nu spunem nimic, în loc să participăm la dezbatere.

Nu renunța la schimbare

Când copiii sunt neascultători și se comportă rău, unii părinți consideră că educația parentală este dificilă. Chiar dacă tu și copilul tău doar vă certați, mai există speranță pentru amândoi. Copilul tău și tu îți poți îmbunătăți relația în mod semnificativ dacă ești dispus și motivat să te schimbi.

Nu vă așteptați să încheie cearta

Nu presupune că copilul tău va înceta să se certe singur și că nu va trebui să faci schimbări semnificative în tine. În creștere, copiii învață și evoluează constant. Dacă vrei să vezi schimbări în copiii tăi, trebuie mai întâi să te schimbi. Pentru a găsi o modalitate mai bună de a comunica, trebuie să fii dispus să-ți schimbi punctul de vedere.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.