Când scoatem un preparat din cuptor, avem tendința de a lăsa ușa deschisă, astfel încât cuptorul să se răcească rapid după gătit. 

CITEȘTE ȘI – E cel mai tare truc! Cum coaceți bananele verzi într-o singură oră

Ar fi această acțiune benefică sau, dimpotrivă, ar avea dezavantaje? Atâtea întrebări care rămân fără răspuns își vor găsi răspunsul în acest articol.

Sursa: Social media

Cuptorul este unul dintre cele mai folosite aparate electrocasnice într-o bucătărie, mai ales pentru realizarea diferitelor rețete dar și pentru diferitele sale metode de gătit. După ce scoatem din cuptor un preparat, de multe ori lăsăm ușa cuptorului deschisă. Are sens să faci asta?

Lăsând ușa cuptorului deschisă poate deteriora mobilierul și aparatele din jur

Primul dezavantaj al lăsarii ușii cuptorului larg deschisă este că căldura emanată de aparat poate deteriora diferitele materiale din jurul acestuia. Prin urmare, cel mai bine este să închideți ușa cuptorului după utilizare.

Culorile  mobilierului din lemn  (dulapuri și sertare de bucătărie) se pot deteriora cu ușurință și își pot pierde strălucirea.  În plus, unele piese, garnituri și dispozitive nu sunt proiectate să reziste la temperaturi ridicate, ceea ce le poate deteriora.

Ușa cuptorului închisă: Care sunt dezavantajele?

Ar putea exista unele inconveniente în a lăsa ușa cuptorului închisă după fiecare gătire.

Ventilatoarele cuptorului consumă mai multă energie cu ușa închisă

Contrar credinței populare, lăsarea cuptorului să se răcească cu ușa închisă  nu deteriorează aparatul. Cu toate acestea, majoritatea acestor aparate au sisteme de răcire încorporate care consumă energie.

Din acest motiv, majoritatea oamenilor aleg să lase ușa cuptorului deschisă. Acest lucru permite ventilatoarelor să se oprească mai repede și să reducă consumul de energie.

Cuptorul va reține mirosurile neplăcute de gătit cu ușa închisă

Unul dintre motivele pentru care lăsați ușa cuptorului larg deschisă este acela de a permite mirosurilor de gătit să iasă. Pentru a evita răspândirea tuturor mirosurilor în casa dvs., deschideți ușa cuptorului și fereastra bucătăriei în același timp pentru a elimina mirosurile puternice de gătit.