Primăvara a început în România, cel puțin din punct de vedere calendaristic.

Iar româncele de pretutindeni au marcat ziua de 1 martie conform tradiției, cu mărțișoare pe care le vor purta pentru tot parcursul lunii. Însă cele mai multe dintre ele îl poartă, de fapt, greșit. Iată care este modul corect în care se poartă ornamentele cu șnur roșu și alb.

În România, tradiția mărțișorului oferit de 1 martie diferă de la zonă la zonă. Însă pentru toți, ornamentul cu șnur alb și roșu semnifică același lucru: venirea primăverii. Tarabele din toate orașele au fost pline cu fel și fel de mărțișoare, iar domnii au ales cele mai frumoase produse pentru femeile din viața lor.

Cele mai multe dintre doamne și domnișoare aleg să poarte mărțișorul pe mână sau în piept. Însă ele nu știu că, de fapt, doar una dintre aceste două variante este corectă. Conform credințelor transmise din moși-strămoși, mărțișorul se poartă în piept, mai exact în partea stângă.

Purtat astfel, se spune că aduce noroc și o primăvară fericită persoanei în cauză. Însă aceasta nu este singura tradiție legată de acest ornament deosebit.

În funcție de zonele din țară, mărțișorul se poartă pentru mai multe zile. Unele dintre românce îl poartă pentru două săptămâni, în timp ce altele aleg să-l țină în piept pentru toată luna martie.

Până când se poartă mărțișorul și ce se face cu el după

Însă la final, tradiția spune că ornamentul nu trebuie aruncat, ci agățat în ramurile unui pom înflorit. Acest lucru va aduce prosperitate și noroc, după cum și florile copacului fructifer anunță cât de roditor va fi acesta.

În Transilvania, mărțișorul se agață de ușa casei, de ferestre sau de poartă. În acest fel, se crede că gospodăria este ferită de duhurile rele.

O altă tradiție este și în Dobrogea, unde mărțișorul se poartă până la venirea primilor cocori. Apoi, doamna sau domnișoara care l-a avut în piept îl aruncă în aer. În acest fel, se crede că atragi fericirea în viața ta.