Se zice că numai oamenii bogați mănâncă stridii. Acesta este un adevăr parțial. Dar cu toate acestea, ce sunt stridiile și cum se consumă? Stridiile sunt moluște bivalve găsite în oceanele și mările lumii.

Oamenii le consideră valoroase din punct de vedere economic, pentru că pot oferi o sursă de hrană și perle, obiecte strălucitoare distinctive folosite în bijuterii și ornamente în multe culturi.

Tu știi ce sunt stridiile?

Mai mult, acestea par a fi eficiente în curățarea apei poluate, așa cum s-a indicat în mai multe experimente din Statele Unite ale Americii în anul 2006. Multe alte animale sunt, de asemenea, atrase de stridii, datorită cărnii lor aromate și extrem de bogată în proteine.

Moluștele reprezintă animale cu corp moale care se protejează cu o coajă. Bivalvele au două cochilii care sunt conectate cu o balama mică. Animalele își pot deschide cojile pentru a consuma hrană și pentru a elimina deșeurile și își pot închide cojile dacă sunt amenințate de prădători.

Sursa: Social Media

La fel ca și în cazul altor moluște, stridiile au sisteme biologice relativ simple și pot fi găsite atât în ​​apa salmastră (apă cu salinitate scăzută, întâlnită în special în zonele unde un fluviu se varsă în mare sau ocean, conform Wikipedia), cât și în apa sărată. Unele pot trăi și în apă dulce, însă aceste specii sunt extrem de rare.

Toate stridiile fac parte din familia Ostreidae. Animalele se hrănesc prin filtrare, deschizându-și cojile pentru a permite apei să treacă prin branhii, furnizându-le hrană și oxigenul necesar. Din acest motiv, ele pot fi folosite pentru a curăța apa impură, deși acest lucru poate dăuna stridiilor înșiși, deoarece acumulează toxine.

Cum se consumă stridiile? Se pot consuma și crude?

Stridiile se consumă crude, prăjite, fierte, la cuptor, afumate, murate, la grătar sau ca ingredient tradițional la diverse mâncăruri. Stridiile preparate în orice mod au un conținut caloric extrem de redus.

Stridiile crude se consumă ca atare: se soarbe direct sucul si carnea scoicii, sau cu un strop de zeama de lămâie și sare, uneori cu unt. Acestea merg de minune cu un pahar de vin alb sau cu unul de prosecco. Pentru a le desface, este necesar un cuțit special de stridii. Este important ca stridiile să fie foarte proaspete.