Un studiu realizat de Universitatea Tohoku din nordul Japoniei indică faptul că, în urma tendințelor demografice actuale de îmbătrânire și scădere a natalității, toți japonezii vor avea numele de familie ‘Sato’ până în anul 2500.

Conform cercetării conduse de profesorul Hiroshi Yoshida, ‘Sato’ este deja cel mai comun nume de familie, reprezentând 1,5% din populația țării în 2023.

Analiza demografică prezentată estimează o creștere continuă a numărului persoanelor care poartă acest nume, influențată de reglementările civile ce impun cuplurilor căsătorite să aleagă un singur nume de familie. Pe baza acestor date, Yoshida prognozează că, până în anul 2446, jumătate din populația Japoniei va purta numele ‘Sato’, ajungându-se ca până în 2531 toți japonezii să îl aibă.

Publicarea studiului vine într-un moment în care în Japonia se discută modificările legislației privind numele de familie în contextul căsătoriei. Se propune permițându-le soților și soțiilor să își păstreze propriile nume de familie sau să adopte două nume de familie, similar altor țări precum Spania. ‘Dacă numele de familie al tuturor este „Sato san” („domnul sau doamna Sato”), nu va exista altă opțiune decât să se folosească doar prenumele pentru a se identifica. Acesta nu ar fi un scenariu ideal’, a declarat Yoshida.