România amenință cu retragerea de la concursul internațional Eurovision. Televiziunea Română dezaprobă modul în care European Broadcasting Union a rezolvat situația generată de voturile exprimate de juriile naționale cu ocazia semifinalelor și a marii finale Eurovision 2022. 

Ce spun reprezentanții TVR

„În timp ce unele ţări au fost penalizate, notele juraţilor fiind înlocuite cu note acordate de EBU – printr-un aşa-numit <<algoritm>> netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni – pentru altele nu a fost aplicată nicio sancţiune. Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele ţărilor penalizate.

Sursa: Social Media

Impactul acestor suspiciuni asupra concursului şi asupra reputaţiei televiziunilor sancţionate putea fi eliminat complet dacă EBU ar fi comunicat părţilor implicate îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică, miercuri, 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu.

Dacă EBU ar fi comunicat, a doua zi după vot, delegaţiilor vizate notele date de juraţii celor şase ţări şi ar fi explicat convingător existenţa unui <<tipar de vot neregulat>>, TVR ar fi avut timp să reacţioneze pentru a investiga prompt acuzaţiile şi a corecta situaţia, dacă ar fi fost cazul” , transmite Televiziunea Română.

Televiziunea Română susține că nu poate înțelege atitudinea EBU, mai ales că aceasta este un membru de tradiție al acestei organizațoo. Mai mult, TVR susține că este o lipsă de resprect ceea ce s-a întâmplat anul acesta la Eurovision cu țara noastră.

„Atitudinea de neînţeles a EBU faţă de TVR, un membru de tradiţie al acestei organizaţii, care merită tratat cu respect, este subliniată şi de faptul că organizatorii Eurovision au ales să mintă în timpul transmiterii rezultatelor finale ale concursului.

Când a venit rândul reprezentantului României să anunţe rezultatul votului juriului, organizatorii au invocat o problemă tehnică inexistentă pentru a prezenta notele furnizate de <<algoritm>>” , transmite TVR în comunicat.

În urma situaţiei create şi a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanţii TVR iau în considerare retragerea României de la ediţiile viitoare ale Eurovision şi acţionarea în instanţă a organizatorilor evenimentului.