,, Tratează-i pe oameni ca și cum ar fi ceea ce ar trebui sa fie și ajuta-i sa devină ceea ce sunt capabili sa fie” J. von Goethe
Părinții sunt datori sufletește să își ghideze copilul și să îl ajute, să îi ofere cea mai bună viață posibilă. Cu toate acestea, ce se întâmplă atunci când un copil primește prea mult ajutor?
Primii ani de viața sunt esențiali pentru orice individ. Copilul își construiește ambițiile și modul în care urmează să privească lumea exterioară, fiind ghidat de părinți.
Dacă ei îl vor trata ca și cum el este deja un om responsabil, în el va crește acest simț al responsabilității și se va dezvolta odată cu el. Copilul înțelege că ceea ce face este bine, deoarece părinții îl încurajează și îl tratează ca pe un om responsabil, fapt ce îi conferă încredere in sine și dorința de a persista in acest sens.
La polul opus acestui exemplu, se afla un copil care nu este încurajat de încrederea părinților săi. Aceștia simt nevoia să facă totul pentru el, nu îi oferă posibilitatea sa fie responsabil pentru acțiunile sale și îl tratează ca și cum nu ar fi capabil sa se descurce fără ajutorul lor.
In acest caz, copilul va crește dependent de părinți, nu va fi capabil sa își dezvolte capacitatea de responsabilitate, deoarece nu a avut ocazia și va avea dificultăți atunci când va fi pus in situații in care părinții nu îl vor mai putea ajuta. Va creste ca un copil iresponsabil, fără încredere in sine, tocmai pentru faptul ca a fost tratat încă de la început ca și cum ar fi fost unul.
Luând toate acestea în considerare, cum crezi că este copilul tău? Este el pregătit să fie indepent sau se va baza mereu pe ajutorul tău?