Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, este consumată la nivel mondial sub diferite forme, espresso, latte, ristretto, totul depinde de gustul fiecăruia,însă cu siguranță forma prin care o preparăm influiențează considerabil gustul acesteia.

Cea mai folosită și la îndemână modalitate de preparare este cafeaua la ibric, însă puține persoane  cunosc adevăratele secrete ale acestei licori magice.

Bineînțeles că este foarte importantă cafeaua pe care o folosim, o cafea de bună calitate întodeauna va avea un plus de savoare, așadar este bine să alegem cafele de origine , cum ar fi cele din Ethiopia, Brazilia, Columbia, sub formă de boabe, nu măcinată.

Cafeaua de origine se diferențiază față de cele blend(amestec între Arabica și Robusta) prin faptul că au în spate o istorie, boabele de cafea fiind culese exact atunci când trebuie, pentru a avea aciditatea potrivită, prăjirea boabelor de cafea de asemenea este foarte importantă, de aici vine tăria acesteia.

Măcinarea cafelei trebuie să se facă cu foarte puțin timp înainte de a pune la foc, dacă aveți o cantitate mare de boabe, aceasta trebuie măcinată treptat, astfel încât să își patreze prospețimea.

După alegerea cafelei, la fel de important este și ibricul, acesta trebuie să fie din cupru, fiind un foarte bun conductor de căldură, astfel încât timpul de preparare va fi mai mic.

Apa, este foarte importantă la prepararea cafelei, de preferat ar fi să punem apă plata, sau de izvor, cea de la robinet conține mult calcar si ar dauna gustului final.

Dacă se vor respecta cele de mai sus, o  înțelegeți de ce o cafea nu se bea ci se savurează!