Reclamă
Reclamă

Frederick Barbarossa, împărat german și lider al Cruciadei a Treia, a murit în drum spre Țara Sfântă. Împăratul a încercat să facă baie într-un râu fără să-și dea jos armura. El fie s-a înecat în râul Salef din sudul Turciei, fie a suferit un atac de cord din cauza apei reci, după luni de marș sub soarele anatolian. Oamenii săi i-au introdus trupul într-un butoi cu oțet pentru a-l proteja de descompunere, intenționând să-l îngroape la Ierusalim, însă nu au ajuns acolo.

Totodată, în Imperiul Otoman, a avut loc o mare revoltă a arabilor împotriva sultanului, sub conducerea emirului din Mecca, Hussein bin Ali. Hussein s-a proclamat rege și rebeliunea a fost coordonată cu sprijinul Marii Britanii. Unul dintre ofițerii britanici care i-au ajutat pe arabi a fost T.E. Lawrence, cunoscut drept Lawrence al Arabiei. Aventurile sale alături de forțele arabe au devenit legendare, fiind relatate pe larg în autobiografia sa din 1926, „Șapte Stâlpi ai Înțelepciunii”.

Într-un alt incident tragic, localitatea Lidice din Cehia a fost complet distrusă, iar sute de locuitori au fost omorâți. Acesta a fost un act de răzbunare pentru asasinarea de către rezistență a lui Reinhard Heydrich. Ordinul pentru masacru a venit direct de la Hitler. Toți cei 173 de bărbați de peste 15 ani din Lidice au fost uciși pe loc, iar femeile și copiii au fost duși într-un lagăr. Bilanțul final a fost de 340 de morți, inclusiv 82 de copii. Naziștii s-au lăudat public cu acest masacru, iar autoritățile de la Praga au realizat un memorial în Lidice după război.

Reclamă

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro