Creștinii-ortodocși serbează astăzi, 5 ianuarie anual, Ajunul Bobotezei.

Este prima zi din an dedicată postului, iar pentru cei mai credincioși se ține chiar post negru. Astfel, ne pregătim trupul și sufletul pentru praznicul Botezului Domnului din ziua ce urmează acesteia. De dimineață cei care au postit vor lua aghiasma mare pe nemâncate.

Încă din secolul al II lea, la Sfântul Clement Alexandrinul s-a pomenit prima dată de această Sărbătoare. Însă, Abia din secolul al IV lea, cele doua sărbători au fost despărțite: 25 decembrie fiind data stabilita pentru prăznuirea Nașterii Domnului și 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

Tradiții și obiceiuri din popor în Ajun de Bobotează

În data de 5 ianuarie, există mai multe obiceiuri pe care este bine să le faci, ca să îți meargă bine tot anul. Una dintre tradițiile credincioșilor este ținerea postului. Dacă vei posti în această zi, vei avea noroc tot anul. De asemenea, doar cei care țin post pot lua aghiasma mare de Bobotează.

Unii consideră că astăzi se ține doar post negru. Însă, Sfântul Sava era de o altă părere. Se spune că, nu se ține post negru decât atunci când Ajunul cade duminică sau sâmbătă.

Tot pentru a le merge bine, oamenii nu trebuie să arunce azi gunoiul din casă și cenușa din sobă. Ele trebuie păstrate și presărate primăvara pe câmp pentru a aduce mai multă roadă. De asemenea, plantele ar fi protejate de insecte și fenomene meteo nefavorabile care ar putea reduce considerabil recolta.

În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite.

Cum să îți visezi ursitul de Bobotează

Tradiții și obiceiuri din popor, în Ajun de Bobotează. Orice bun creștin trebuie să le știe!
Pixabay

Pentru ca fetele să își viseze ursitul, astăzi 5 ianuarie, țin post sau mănâncă o turta preparată numai din făină, sare și puțină apă. Seara, își pun sub pernă sau în sân, în dreptul inimii o crenguță de busuioc de la preot. Nu uitați că întâi trebuie să vă spălați pe față cu apă sfințită, iar pe inelar un fir rosu de matase si un fir de busuioc

Tot în Ajunul Bobotezei, nu sunt permise certurile în casă. Oamenii trebuie să încerce să evite conflictele şi nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratec.