Nu este nimic mai frumos decât să vezi acești copaci înflorind în grădina ta

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, toți adulții ar trebui să mănânce aproximativ 1,5 până la 2,5 căni de fructe pe zi.

Deși astăzi este ușor să cumperi toate produsele de care ai nevoie într-un supermarket din apropiere, este totuși mult mai sănătos să crești singur plantele.

Pixabay

Mandarine

Copacii de mandarin cresc din semințe și poate dura câțiva ani pentru ca ei să fie maturi și să fie complet crescuți pentru a se mânca. Este important să păstrați câteva semințe și să le depozitați după spălare. Cel mai probabil, o sămânță proaspătă va crește înaintea uneia mai vechi. Menținerea acesteia caldă, umedă și protejată de dăunători în grădina dvs. este, de asemenea, cheia pentru a o face să crească corect.

Dacă doriți să creșteți singur un arbore de mandarină, ar trebui să țineți cont de următoarele sfaturi:

Așezați copacii într-un loc bine luminat. Dar nu în lumina directă a soarelui. Folosiți un pământ bine drenat și udați-l des. Dar nu-l înmuiați prea mult.

Este mai bine să folosiți semințe din fructe proaspete. Deoarece sunt mai viabile și să le plantați primăvara sau începutul verii.

Când răsadul este suficient de mare, rempotați-l într-un recipient mai mare cu niște amestec proaspăt pentru ghivece.

Mandarinele cultivate cu semințe pot dura între 4 și 7 ani pentru a înflori și a fructifica. Înflorirea are loc de obicei primăvara. Iar fructele se formează vara și se coace la începutul toamnei.

Lămâi

Lămâile sunt plante atât de frumoase și pot fi cultivate cu ușurință din sămânță. Doar asigurați-vă că spălați sămânța pentru a scăpa de învelișul vicios. Este esențial să faceți acest lucru atunci când vă plantați sămânța, deoarece învelișul de gel conține zaharuri și vă poate face să putrezească semințele.

Puteți cultiva cu ușurință lămâi din semințe de fructe, punându-le direct în sol și urmând aceste reguli simple:

Plantați cel puțin 5-10 semințe odată, în cazul în care unele dintre ele nu încolțesc. Este mai bine să alegeți semințele cu aspect plin de la o lămâie proaspătă.

Nu uitați că lămâii iubesc apa, așa că mențineți solul umed udându-l de aproximativ 2-3 ori pe săptămână.

Răsadurile de lămâie vor necesita 10-14 ore de lumină solară, în timp ce copacii adulți au nevoie de cel puțin 8 ore.

Dacă puteți vedea rădăcini prin găurile de drenaj dintr-un ghiveci, este timpul să replantați copacul într-un recipient mai mare.

Ar putea dura aproximativ 5 ani pentru ca pomul să producă fructe. Și, în unele cazuri, va trebui să așteptați până la 15 ani.

Avocado

Înainte de a planta o sămânță de avocado în sol, ar trebui să pregătiți răsadul. Pentru a face acest lucru, luați 3-4 scobitori și folosiți-le pentru a suspenda groapa peste un pahar cu apă. Apa ar trebui să acopere aproximativ un inch din sămânță. Pune paharul într-un loc cald ferind lumina directă a soarelui timp de aproximativ 2-6 săptămâni până când apar rădăcinile.

Încercați să determinați „partea de jos” (unde vor crește rădăcinile) și „de sus” (unde va crește germenul) sâmburii de avocado. Este important să puneți partea de jos în apă. Când arborele tău are aproximativ 15 cm lungime, tăiați-l puțin până la 8 cm. Pentru că asta îl va face să crească și mai mult. De îndată ce ajunge din nou la 15 cm, puneți-l în pământ de humus într-un vas de 25 cm, astfel încât partea superioară a seminței să fie expusă.

Când plantați răsadul, asigurați-vă că sămânța este pe jumătate expusă la aer.

Este mai bine să vă plantați copacul în perioada martie până în iunie.

Arborii de avocado se descurcă cel mai bine cu umiditate moderată și trebuie udați de 2-3 ori pe săptămână.

Poate dura între 5 și 13 ani înainte ca pomul să fie suficient de matur pentru a produce fructe. Nu vă fie teamă când vedeți multe flori căzând din copac, este un proces natural.

Pere

Încă un alt proces de gospodărie, perii sunt originari din Asia Centrală. Este interesant pentru că au legătură cu merele și le poți crește într-un mod similar. Cu toate acestea, ele sunt mult mai ușor de crescut, deoarece sunt mai puțin probabil să fie bombardate cu insecte și boli.

Pentru a ușura procesul de germinare, este mai bine să stratificați mai întâi semințele de pere. În acest scop, puneți semințele într-o pungă de plastic cu mușchi de turbă umed. Puneți punga la frigider și păstrați-o acolo timp de 60-90 de zile. După aceea, puneți semințele într-un pahar cu apă caldă timp de 2 zile. Apoi le puteți planta în sol urmând aceste recomandări:

Perii au nevoie de sol bine drenat și de cel puțin 6 ore de lumină solară. Amintiți-vă că cu cât o plantă primește mai multă lumină, cu atât are nevoie de mai multă apă.

Udați planta cel puțin o dată pe săptămână, este mai bine să o faceți dimineața sau seara.

Poate dura cel puțin 3 sau cel mult 10 ani pentru ca pomul tău să dea roade. Culegeți perele când încep să își schimbe culoarea cât sunt încă tari, se vor termina de coacere după aceea.

Merele

Dacă doriți să creșteți un pom fructifer din semințele dvs., rețineți că tipul de măr cu care veți ajunge s-ar putea să nu fie același cu sămânța pe care ați plantat-o. De asemenea, nu uitați că arborele dvs. va crește la înălțimea maximă, dacă nu alegeți un tip de copac pitic. Iată câteva sfaturi pentru a-ți crește șansele de succes:

Colectează 2 tipuri diferite de semințe dacă vrei ca pomul tău să dea roade. Puneți-le într-o pungă de plastic sigilabilă pe un prosop de hârtie umed. Păstrați apoi punga la frigider timp de 70-80 de zile.

Plantați mugurii la începutul primăverii, după ultimul îngheț.

Pune vasul, cu semințele tale, pe un pervaz, astfel încât să aibă suficient acces la lumina soarelui.

În timp ce un măr este scurt, trebuie udat la fiecare 10-12 zile. Pe măsură ce crește, puteți începe să-l udați mai rar.

Pomii plantați din semințe pot dura între 8 și 10 ani pentru a produce fructe.

Prune

Cultivarea semințelor de fructe, cum ar fi prunele, poate fi foarte frumoasă în curtea ta și sunt, de asemenea, foarte sănătoase și delicioase. Este important să le creșteți la începutul primăverii sau la mijlocul verii, astfel încât să puteți evita orice fel de infecții. Este recomandabil să nu le creșteți toamna, deoarece se pot produce răni și infecții de iarnă.

Creșterea unui prun va avea nevoie de câteva pregătiri preliminare din partea dvs. Mai întâi, puneți o sâmbure de prune pe un pervaz timp de câteva zile pentru a se usuca, apoi utilizați un spărgător de nuci pentru a obține sămânța. După aceea, ia un pahar cu apă și pune semințele înăuntru pentru o noapte. Apoi luați un borcan de conserve umplut cu compost, puneți semințele înăuntru și sigilați-l. Pune borcanul la frigider timp de 6-8 săptămâni până când apar rădăcinile.

Plantați muguri în amestecul de ghiveci care conține 2 părți pământ și o parte compost.

Prunii au nevoie de cel puțin 6 ore de lumină solară directă pe zi.

În timpul perioadei de germinare, păstrați solul ușor umed, dar nu prea umed.

Prunul tău ar trebui să înceapă să dea roade în 3-5 ani.

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.