Unele lucruri nu sunt chiar atât de adevărate precum am crede

Cu toții iubim faptele științifice distractive.

Dar, în aceste zile de „știri false”, când faptele științifice uimitoare sunt tratate ca ficțiune și mitul este repetat ca fapt științific, cât de sigur este cineva dintre noi că „faptele” despre care știm că sunt adevărate sunt de fapt adevărate?

Faptele științifice interesante și descoperirile științifice, la urma urmei, pot ierta o mulțime de păcate. Atunci când vine vorba de fapte interesante. Uneori chiar funcționează. Papilele tale gustative într-adevăr durează doar o săptămână sau două înainte de a fi lăsate deoparte pentru altele noi. Orezul are mai multe gene decât o ființă umană. Lemmingii sunt sinucigași patologic. Este știință, oameni buni.

Fulgerul nu lovește niciodată în același loc de două ori

Pixabay

Știm cu toții că cel mai sigur lucru pe care îl poți face într-o furtună este să prezici unde va lovi fulgerul și apoi să alergi imediat cât de repede poți în orice alt loc din lume și să aștepți cu răbdare furtuna. De neinvins. Pentru totdeauna. Pentru că atunci când lovește fulgerul, fiecare fulger lovește doar într-un singur loc.

Nu sună bine, nu-i așa?

Gândul că fulgerul nu lovește de două ori este un sentiment minunat când bunicul împărtășește înțelepciune populară și fapte științifice distractive, dar te rog nu te baza pe bunicul într-o furtună. În 2003, oamenii de știință au descoperit că fulgerul nu lovește doar un loc atunci când lovește Pământul. În medie, atinge 1,45 locuri la o lovitură.

Oamenii de știință au extrapolat că șansele tale de a fi lovit de fulger au fost de fapt cu 45 la sută mai mari decât numărul de fulgere, pentru că a lovit în 0,45 mai multe locuri. Și oh, da, fulgerul lovește cu siguranță același loc de două ori. Uneori chiar de trei ori.

Vara este mai caldă pentru că ești mai aproape de soare

Ah, vara! Acea perioadă magică a anului în care emisfera ta ajunge cât se poate de aproape de soare. Tânjind după o îmbrățișare arzătoare care este doar puțin răcită de aloe vera. După o zi petrecută la plajă fără mai mult de o singură aplicare a SPF 15, s-ar putea să ne blestești planeta pentru că te-a adus atât de aproape.

Avem dreptate într-un singur aspect: soarele este foarte fierbinte. Cu toate acestea, la 93 de milioane de mile (150 de milioane de kilometri) distanță. Nu este atât de cald încât să ne înclinăm puțin în acest fel sau care contează pentru noi, cei de plajă sau de schi. Nu apropierea emisferei tale de soare face ca vara să fie caldă și iarna rece. Este unghiul în care ne lovesc razele soarelui. Vara, razele soarelui ne lovesc direct. Iarna, razele soarelui sunt înclinate în jos, departe de noi.

Unghiile oamenilor continuă să crească mai mult după ce mor

Nu vei obține unghii luxoase sau unghii îngrijite după moarte. Un mit persistent afirmă că tot felul de funcții biologice apar în celulele noastre umane timp de zile sau chiar luni după moarte. Există un adevăr științific grozav în asta. Gândiți-vă la faptul că pentru ca un transplant de organ să aibă loc, organul nu poate eșua imediat și complet. În schimb, celulele pot prospera ore întregi după expirarea mai profundă a vieții.

Cu toate acestea, glucoza încetează să fie produsă la moarte. Ceea ce afectează o nouă creștere a celulelor umane. Asta înseamnă că unghiile și părul – care se bazează pe glucoză pentru producție – încetează să crească aproape imediat.

Dar cunoașteți acest fapt științific distractiv. Deoarece pielea se retrage atunci când este deshidratată, poate părea absolut că unghiile sunt mai lungi pe o persoană moartă sau că este prezentă miriște mai vizibilă. Arătând, în toate scopurile, că părul și unghiile au fost crescând tot timpul.

Zahărul îi face pe copii hiperactivi

Mulți dintre noi ne putem aduce în minte groaza specifică de a privi un roi de copii de 8 ani devorând prăjitură, înghețată și bomboane la o petrecere de naștere. Nu este vorba doar de frica de dinți putrezi sau de stomac deranjat. Este preocuparea mult mai profundă – mult mai greu de tratat – a temutului goană cu zahăr. Cel care provoacă explozii maniacale de activitate. Cel care duce la accidente pline de furie. Fapt științific distractiv sau ficțiune totală?

Deși s-ar putea simți inevitabil, adevărul este că nu există o legătură reală între zahăr și hiperactivitate la tineri. De fapt, un studiu din 1994 a arătat că mamele care credeau că copiii lor beau o băutură cu zahăr erau convinse că copiii sunt hiperactivi. În ciuda faptului că au primit un placebo. Au fost observate mamele care credeau că copiii beau zahăr și s-a observat că ei au plutit și și-au certat copiii mai mult decât mamele cărora li s-a spus că copiii lor au primit un placebo.

Vitamina C poate preveni răceala comună

Când vine vorba de răceala obișnuită, falsele „fapte științifice interesante” sunt în exces. Datorită, în parte, cât de comună este. Așa că haideți să dezvăluim toate „faptele uimitoare” pe care le știm despre răceli.

În primul rând, nu mai luați doze mari de vitamina C. Deși este super pentru dvs. dacă sunteți căpitan de mare în secolul al XVIII-lea cu risc de scorbut. Nu a existat niciun test concludent care să demonstreze că vă ajută să preveniți o răceală. Deși poate avea un efect asupra duratei și severității simptomelor răcelii în corpul uman mediu.

De fapt, s-a demonstrat că 1 până la 2 grame pe zi de vitamina C au ca rezultat o reducere cu 8% a duratei răcelilor la adulți și o reducere cu 14% la copii. Deci, nu va preveni răceala comună. Dar ar putea ajuta la uscarea unor secreții nazale după fapt.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.