De mii de ani, multe guverne au pedepsit persoane condamnate pentru anumite crime, punându-i la moarte

Practica închisorii ca pedeapsă pentru infracțiuni datează încă din secolul al XVII-lea, când oamenii – chiar și orfani – erau ținuți pentru lucruri minore sau pentru a aștepta proces.

Însă, acele „închisori” erau mai asemănătoare cu închisorile de astăzi – nu penitenciare – și nu erau locuri de pedeapsă. Trei dintre primele închisori de stat din lume s-au deschis în Statele Unite imediat după Revoluția Americană. În Massachusetts în 1785, în Connecticut în 1790 și Pennsylvania în 1794. Exista dorința în același timp de a reforma închisorile. Deoarece condițiile erau atât de “bune, pline de lupte, corupție și boli.

Astăzi, dimensiunea și condițiile de viață ale închisorii variază foarte mult și sunt adesea legate de criminalii pe care îi găzduiesc. Închisorile cu securitate minimă din Statele Unite și din străinătate ar putea avea paturi confortabile. Dar și acces la băi private și programe recreative și de reabilitare. În Statele Unite, bogații și celebrii ar putea chiar să aibă șansa de a-și ispăși pedeapsa în facilități modernizate cu televizoare cu ecran plat și alte elemente de confort. O oportunitate controversată de a plăti pentru a juca pentru a asigura un disconfort minim în timp ce își plătesc datoriile față de societate. 

Dar există închisori și la celălalt capăt al acestui spectru. Sunt supraaglomerate, nu au îngrijire medicală adecvată și îi expun ocupanților la un risc sever de violență.

Închisoarea Mendoza, Argentina

Top 5 dintre cele mai teribile închisori din lume
Pixabay

Cu o populație de aproximativ trei ori mai mare decât capacitatea, închisoarea Mendoza din Argentina este grav supraaglomerată. Până la cinci deținuți sunt înghesuiți în celule care măsoară doar 4 metri pătrați. Iar mulți deținuți sunt forțați să doarmă pe podea fără saltele. Amnesty International a raportat despre condiții încă din 2005, alertând că „oamenii întemnițați în Mendoza se află într-o situație atât de disperată încât au ajuns până la a-și coase gura cerând condiții de viață mai bune”.

Condițiile de la acea vreme erau atât de îngrozitoare, încât includeau tortura și, în unele cazuri, chiar moartea deținuților. Deținuții aveau îngrijire medicală inadecvată. Iar închisoarea nu avea un sistem adecvat de canalizare. Forțându-i pe deținuți să nu aibă altă opțiune decât să folosească pungi și sticle de plastic drept toalete.

Închisoarea Gldani, Georgia

Un scandal din 2012 de la închisoarea Gldani, situată în Tbilisi, Georgia, a atras atenția internațională asupra practicii din țară a torturii prizonierilor de către gardieni. Numeroase abuzuri, inclusiv viol și agresiune, au fost dezvăluite într-un videoclip filmat de un fost gardian al închisorii în vârstă de 35 de ani, devenit denunțător.

Videoclipurile au stârnit proteste majore în toată țara. Și au inspirat o reformă reală în modul în care sunt tratați deținuții de acolo. Deși condițiile din închisorile țării s-au îmbunătățit în ultimul deceniu, închisoarea Gldani este din nou în centrul atenției. Fiind locul protestelor declanșate de încarcerarea fostului președinte al țării, Mikheil Saakashvili. Deși diferite grupuri de protestatari sunt atât în ​​favoarea, cât și împotriva eliberării lui Saakashvili, situația atrage atenția asupra notorietății și reputației unității.

Penitenciarul Statelor Unite ale Americii, Facilitatea Maximă Administrativă (ADX), SUA

Cunoscută și sub numele de ADX Florence, Florence ADX, Supermax sau Alcatraz of the Rockies, aceasta este închisoarea cu cea mai mare siguranță din Statele Unite. Construită în 1994, această unitate găzduiește unii dintre cei mai periculoși criminali ai lumii. Printre care Ted Kaczynski (Unabomber), Ramzi Yousef (responsabil pentru atentatul din 1993 la World Trade Center) și Zacarias Moussaoui (implicat în atacurile din 11 septembrie).

Deținuții din această unitate petrec 23 de ore pe zi în izolare în celulele lor de beton de 7 pe 12 picioare (2 pe 3,6 metri). Ferestrele sunt mici. Iar prizonierii își iau masa prin fante mici din ușile metalice ale celulelor. Când prizonierii li se permite să iasă din celule în timpul perioadei de recreere de o oră, ei poartă mai multe sisteme de reținere. Și sunt escortați de mai mulți paznici într-o cușcă mică în aer liber. Închisoarea a fost descrisă odată de fostul director Robert Hood drept „o versiune curată a iadului”.

Lagărul 14 Kacheon, Coreea de Nord

Lagărul 14 este considerat un lagăr de prizonieri politici și poate ține 15.000 de prizonieri. Asta înseamnă că ispășesc condamnarea pe viață pentru că sunt „dușmani ai statului”.

Deținuții de aici sunt în mod obișnuit înfometați și forțați să muncească sclavi în minerit, textile și agricultură. Lagărul 14 folosește, de asemenea, o politică cunoscută sub numele de „trei generații de pedeapsă”. Ceea ce înseamnă că mulți prizonieri sunt acolo doar pentru că sunt legați de cineva suspectat de o crimă. Și probabil că vor muri acolo fără să comită ei înșiși vreo crimă.

Închisoarea Gitarama, Rwanda

Cea mai aglomerată închisoare din lume, Gitarama găzduiește peste 7.000 de prizonieri. Într-o unitate construită pentru a găzdui doar 400. Majoritatea deținuților sunt suspecți de genocidul din Rwanda care a avut loc în 1994. Având în vedere supraaglomerarea extremă, bărbații iar femeile găzduite aici sunt nevoite să stea desculte pe pământul murdar pentru toate orele zilei. Făcându-le picioarele să putrezească.

Mulți au nevoie în cele din urmă de amputații. Dar cu un singur medic cu normă întreagă dedicat închisorii, majoritatea deținuților nu pot primi tratamentul de care au nevoie. Ducând la o jumătate de duzină de decese în fiecare zi.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.