În mod cert ideea de a avea în organism astfel de vietăți sperie pe oricine. Deși o astfel de ipoteză pare desprinsă dintr-un scenariu de groază, din nefericire, numeroși oameni trăiesc cu paraziții intestinali în propriul corp.

Cum ajung în intestine?

Trăim într-o lume aglomerată, iar pericolul de transmitere a infecțiilor există la fiecare pas. Simpla atingere a unui obiect ne poate aduce o afecțiune de acest gen. Paraziții intestinali se transmit prin intermediul infecțiilor parazitare. Cu preponderență în rândul copiilor, acestea nu vin întotdeauna cu simptome. În lipsa acestora este dificil mai ales pentru părinte de a identifica dacă propriul copil are paraziți intestinali.

Cea mai sigură metodă de prevenție: igiena

Tenia, oxiurul sau Giardia sunt cele mai răspândite tipuri de paraziți intestinali. Prin contact, aceștia pătrund în intestin unde se dezvoltă ajungând la dimensiuni impresionante. Dintre acestea, tenia poate măsura chiar și 10 metri. Deși pare imposibil de imaginat, vietatea își face loc în intestin unde trăiește ani. Recordul atins însă în acest sens a fost de 25 de metri. Un pacient din Statele Unite a rămas șocat când a realizat ce au scos medicii din corpul lui.

Boala celor purtători ai acestui parazit intestinal se numește teniază. Persoanele care suferă de această afecțiune pot răspândi parazitul prin intermediul fecalelor. De altfel, tot prin această materie, pacienții cu teniază elimină chiar segmente din parazit.

Cel mai grav este că multe dintre persoanele care au paraziți intestinali nu știu acest lucru. Astfel, nu ajung la medic pentru a rezolva problema și devin purtători care pot răspândi în jurul lor această afecțiune.

Pentru a sta departe de infecțiile parazitare este esențial să pui accent pe igienă. Atât în cazul adulților cât și al copiilor, aceasta trebuie să fie un aspect prioritar al vieții. Spălatul des pe mâini sau evitarea folosirii obiectelor „la comun” sunt principalele reguli de care toată lumea ar trebui să țină cont.