Sângerarea nazală reprezintă o manifestare datorată fragilității mucoasei nazale la nivelul petei vasculare.

Sângerările nazale spontane sunt mai frecvente la copii, persoane de sex masculin și vârstnici și prezintă caracter autolimitat, adică se remit spontan fără intervenție medicală. Totuși, în momentul în care suferiți de această afecțiune, trebuie să țineți cont de câteva detalii importante. 

Cum trebuie să ții capul atunci când îți curge sânge din nas

Cu toții am auzit la un moment dat diferite metode în care trebuie ținut capul într-o astfel de situație. Doi tineri studenți la medicină au reliefat motivul pentru care atunci când suferim o hemoragie nazală este incorect să lăsăm capul pe spate. Se pare că efectele unei acțiuni de acest fel sunt mai grave decât hemoragia în sine.

„Dacă îți vei lăsa capul pe spate, tot sângele din nas va ajunge în gât. Ceea ce poate provoca tuse sau te poți îneca cu sângele. Dacă vei înghiți sângele, acesta va irita stomacul, ceea ce poate duce la greață și chiar la vărsături. În cazul în care vei vomita, vei agrava sângerarea”, au dezvălui cei doi studenți mediciniști.

@titusiris.med de ce sa nu îți lași capul pe spate când îți curge ? din nas #edutok #medical #titusirismed ♬ She Share Story (for Vlog) – 山口夕依

Cauzele apariției sângerării nazale

  • La adulți, hemoragia nazală poate fi rezultatul unor afecțiuni banale, dar și a unor boli cronice încă nedepistate sau a unora mai vechi, care afectează atât presiunea sângelui, cât și puterea lui de coagulare.
  • Bolile cronice de ficat (hepatitele) și de rinichi (insuficiența renală cronică) pot interfera în producerea factorilor de coagulare a sângelui, rezultând un risc crescut de hemoragie la nivelul întregului organism.
  • Fumatul, aerul poluat sunt factori de risc care la adult pot duce la dezvoltarea unei tumori de cavum – rinofaringe. Acesta este însă mai des întâlnit în Asia și Africa.
  • Folosirea în exces de spray-uri nazale decongestionante poate produce o vătămare a mucoasei nazale și o fragilizare a capilarelor, ducând la apariția de epistaxis.
  • Prizatul de diferite substanțe poate duce la lezarea mucoasei nazale și chiar perforarea septului nazal. Urmările sunt reprezentate de epistaxisuri repetitive.