Surpriză neplăcută pentru utilizatorii platformelor Instagram și Facebook. Meta vrea să introducă o taxă pentru utilizatorii din Europa. Dacă vor dori să aibă anumite beneficii, vor fi nevoiți să achite suma de 13 euro.

O nouă taxă pentru Facebook și Intagram: 13 euro

Decizia companiei Meta vine într-o încercare de a se conforma reglementărilor Uniunii Europene. Mai exact, legislația ar putea să îngrădească modul în care platformele de socializare pot colecta date ca să personalizeze conținutul de reclame pe care îl văd utilizatorii.

În acest fel, pe lângă veniturile din această taxă, Meta va reuși să-și păstreze și profiturile generate de conținutul publicitar. Modalitatea de plată ar putea să fie sub forma unui abonament lunar, plătit individual de fiecare utilizator.

Principala beneficiu pe care utilizatorii o vor experimenta prin acest abonament este eliminarea reclamelor. Aceasta înseamnă că utilizatorii vor avea o experiență mai curată și mai concentrată pe conținutul propriu și al prietenilor lor.

Prin introducerea acestor tip de abonamente, Meta Platforms încearcă să ofere o opțiune mai transparentă și personalizată pentru utilizatorii care doresc să evite reclamele.

Taxa ar putea să fie diferită pentru utilizatorii care doresc să nu mai vadă reclame pe computer, față de cei care accesează platformele de pe telefonul mobil. O decizie oficială în acest sens la nivelul companiei nu a fost încă luată.

De ce a ajuns Meta la o asemenea decizie

Grupul care deține Facebook a fost implicat în trecut în mai multe scandaluri în ceea ce privește colectarea datelor și utilizarea acestor. Meta a fost amendat cu 390 de milioane de euro la începutul acestui an de către comisarul pentru protecția datelor din Irlanda.

Atunci, compania și-a asumat că va lua măsuri prin care să remedieze situația. Prin introducerea acestei taxe, s-ar putea să găsească o portiță prin care cei care utilizează platformele să-și asume că conținutul publicitar la care au acces este personalizat.

Meta deține Facebook, Instagram, WhatsApp și compania de realitate virtuală Oculus. Toate sunt disponibile gratuit pentru utilizatori și până acum nu a fost percepută vreo taxă pentru aceștia.