Angații din Marea Britanie asistă la ceea ce statul numește a fi o măsură de „tranziție”. Autorităție competente au decis ca, de acum încolo, clasa muncitoare să lucreze doar 4 zile pe săptămână. Oricât de bine ar suna asta, măsura vine la pachet și cu o serie de consecințe.

Statul englez a adoptat o măsură care, cu siguranță, ar fi fost și pe placul angajaților români. Mai exact, peste hotare, săptămâna de lucru a ajuns să numere doar patru zile. Ceea ce este și mai important decât numărul de zile lucrate este banii pe care îi vor primii angajații la final de lună. Deși poate pare greu de crezut, angajații nu vor pierde nici măcar un leu din salariul actual.

Cele 100 de companii care au aderat la această măsură au doar 2.600 de angajați. Chiar dacă este o mică parte din populația Marii Britanie, companiile speră ca productivitatea lor să suplinească numărul infim. Evident, au existat și voci care nu au fost deloc de acord cu această măsură, iar argumentele au fost diverse.

Sute de companii din Marea Britanie au mișcorat săptămâna de lucru la 4 zile. Ce consecințe vor suporta angajații pixabay

Marea Britanie: „Less is more”

Se pare că, în concepția unora, săptămâna putea rămâne tot la 5 zile, însă numărul de ore lucrate să fie cel redus. Însă, scopul firmelor angajatoare este cu totul și cu totul altul. Și anume, acela de a maxima eficiența angajaților și de a obține aceleiași rezultate, sau chiar mai bune. În plus, cei care au adoptat această măsură mult mai devreme sunt dovada concretă că totul se îndreaptă către o pantă ascendentă.

Cele două mari companii de peste hotare care au îmbrățișat această măsură sunt Atom Bank și Awin. Cele două au primit acreditările pentru a trece la acest program, ca urmare a rezultatelor pe care le-au furnizat. Mai exact, ambele au demonstrat că mai bine au redus programul de lucru, decât să-i forțeze pe angajatori să muncească mai mult.