Dacă afacerea este mare și pierderile vor fi la fel de mari, este descrierea perfectă a crizei cu care se confruntă în acest moment sectorul agricol. Cele mai multe dintre business-urile construite solid au căzut în perioada de pandemie într-un blocaj.

Dacă până de curând companiile americane agricole erau un exemplu pentru cele din țara noastră și nu numai, momentan nici acestea nu au rămas pe linia de plutire în ceea ce privește producția. Sute de companii au rămas pe butuci nefiind capabile să poată valorifica ceea ce produc.

Prinși în această situație fără ieșire, agricultorii recurg la gesturi extreme. În mijlocul sezonului de recoltare, aceștia folosesc discul pentru a distruge culturile din cauză că lanțul alimentar s-a rupt, iar producția lor nu mai are cum să ajungă în magazine.

Kern Carpenter un fermier din Florida, ajuns la a treia generație de administrare a afacerii cu produse lactate susține că este nevoit să arunce pe câmp mii de litrii de lapte.

 ”Între 60 și 70 de mii de cutii (de lapte) le voi aruncă pe câmp”, mărturisește fermierul.

Situația pare cu tată mai paradoxală cu cât se vorbește tot mai mult despre criză de alimente din întreaga lume.

În țară noastră, agricultorii se confruntă de asemenea cu un blocaj extrem. Pe lângă pierderile lăsate de coronavirus în ceea ce privește start-ul anului agricol 2020, seceta instalată le da fermierilor și mai mult planurile peste cap.