Știm deja că multe produse sau alimente expiră. Alimentele, produsele de îngrijire sau cele de înfrumusețare au un termen de valabilitate bine prestabilit, dar nu sunt singurele. Vei fi surprins să afli care sunt alte obiecte care ar trebui aruncate după o perioadă mai lungă, deși, poate că le folosim mult mai mult timp, fără să ne dăm seama de consecințe.

1. Perna

Dacă ai o pernă mai veche de doi ani și nu îți amintești când ai spălat-o ultima dată, este recomandat să o duci urgent la o curățătorie sau să o arunci. Ea poate ajunge un focar de bacterii, un spațiu bun pentru praf sau pentru acarieni, care provoacă alergii serioase. Se recomandă schimbarea acesteia o dată la doi sau trei ani, iar curățarea sa o dată la o lună sau două, maxim.

2. Papucii de casă

Papucii de casă pot fi un mediu propice pentru bacterii sau microorganisme care pot dăuna. Dacă nu sunt curățați în mod frecvent se pot crea eczeme sau ciuperci ale picioarelor fără să ne dăm seama. Se recomandă schimbarea acestora o dată la minim șase luni, în cazul în care nu sunt igienizați în mod frecvent.

3. Bureții de vase sau de baie

Oricât de curați încercăm să îi păstrăm, din cauza apei se vor dezvolta diverse tipuri de mucegai. Pentru a evita cât mai mult acest lucru, îl poți fierbe o dată la ceva timp, dar se va degrada mai repede. Este bine să schimbi buretele la maxim șase luni de la utilizare pentru a nu fi dăunători organismului.
Social Media

4.Pantofii sport

La fel ca și papucii de casă, ei pot conține transpirație și, implicit microbi.

Din cauza transpirației, se pot crea eczeme și infecții la picioare. Cât timp îi purtăm, încălțămintea își modifică forma și duce la o presiune mai mare aplicată pe încheieturile tale. Aceștia ar trebui schimbați măcar o dată pe an.

5. Cărțile

Deși pare ciudat, află că totul are o explicație. Cărțile au și ele un termen de valabilitate datorită materialului din care s-au făcut. Hârtia este un material biodegradabil și, în timp, ajunge să-și schimbe textura fiindcă își pierde din proprietăți. Pentru a păstra o carte sau un document în condiții cât mai bune pe o perioadă mai lungă, le poți ține departe de razele soarelui, lumina directă de afară sau zonele cu umiditate crescută.