Cercetătorii au concluzionat că noua tulpină de coronavirus se răspândește cu rapiditate, are rezistență la anticorpii neutralizanți și la imunitatea înnăscută, putând astfel mări transmisibilitatea între oameni.

Noua variantă Omicron ar putea fi chiar mai rezistentă la vaccinurile anti COVID-19 decât cele existente pe piață

1. Specialiștii avertizează: cât de periculoasă este varianta africană a coronavirusului

Cât de periculoasă este varianta africană a coronavirusului. Medicul Angelique Coetzee, șefa Asociației Medicale din Africa de Sud (SAMA), se numără printre cei care au anunțat posibila apariție a unei noi variante de COVID-19. Aceasta a precizat că boala are simptome diferite și se manifestă în principal la persoanele tinere.

„Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a spus dr. Coetzee.

În schimb, efectele pe care le-ar putea avea Omicron, asupra persoanelor în vârsta sau a diabeticilor ar putea fi mult mai grave.

foto: pixabay

Șeful producătorului de vaccinuri Moderna a precizat deja că actualele vaccinurile Covid-19 nu ar fi la fel de eficiente împotriva variantei Omicron. Cu toate acestea, companiile Moderna și Pfizer au anunțat că își vor adapta vaccinurile la noua tulpină, dacă se va descoperi că nu acoperă și Omicron.

2. Omicron are peste 30 de mutații

În prezent, noua tulpină COVID-19 posedă peste 30 de mutații în această proteină, inclusiv 10 în așa-numitul „domeniu de legare a receptorului”.

„Dacă mâzgălești mutațiile pe o imagine a structurii cristaline a proteinei spike și le raportezi la toate activitățile principale ale anticorpilor pe care le cunoaștem, arată oarecum terifiant – de exemplu, majoritatea țintelor cheie, care neutralizează anticorpii, vor fi împușcate în bucăți, așa că ce va rămâne din protecția ta imunitară?

Și totuși, sondajele pe care le primim din Africa de Sud par să spună că nu pare a fi grav, iar persoanele care ajung la spital sunt cele nevaccinate, mai degrabă decât cele vaccinate, ca și cum vaccinarea le-ar mai oferi [acestora] o oarecare acoperire.”, a declarat Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London.

3. Persoanele vaccinate se pot infecta?

Oamenii se întreabă acum cât de multă protecție oferă vaccinurile împotriva Omicron? Se pare că persoanele vaccinate cu schema completă au de aproximativ nouă ori mai puține șanse de a muri dacă se infectează cu noua tulpină, susține profesorul Paul Morgan, imunolog la Universitatea Cardiff.

„Cred că rezultatul cel mai probabil este mai degrabă o atenuare decât o pierdere completă [a imunității]. Nu este posibil ca virusul să piardă fiecare epitop de pe suprafața sa, pentru că, dacă ar fi așa, proteina spike nu ar mai putea funcționa.

Așadar, în timp ce unii dintre anticorpii și clonele de celule T create împotriva versiunilor anterioare ale virusului sau împotriva vaccinurilor ar putea să nu fie eficiente, vor exista altele, care vor rămâne eficiente.”, a spus Paul Morgan, conform The Guardian. 

Primele cazuri de Omicron au fost descoperite în Africa de Sud, Botswana și Hong Kong, săptămâna trecută.