O veste extrem de proastă a fost dată de șeful Moderna. Stephane Bancel spune că este posibil ca actualele vaccinuri dezvoltate împotriva coronavirusului să nu fie la fel de eficiente împotriva variantei Omicron cum sunt față de tulpina Delta.

1.Nu vom avea repede un vaccin împotriva Omicron

Specialistul a mai spus că va dura luni de zile pentru a se dezvolta și livra un vaccin special făcut pentru a stopa răspândirea variantei Omicron.

Cu toate acestea, o doză mai mare de 100 de micrograme din doza de rapel a companiei ar putea fi gata mult mai devreme.

„Doza mai mare ar putea fi făcută imediat, dar vor trece luni înainte ca varianta specifică omicronului să fie gata de livrare în cantități masive”, a declarat Bancel pentru „Squawk Box” de la CNBC.

2.Varianta Omicron este foarte infecțioasă

Șeful Moderna consideră că varianta Omicron este foarte infecțioasă. Cu toate acestea, va dura cel puțin două săptămâni pentru ca specialiștii să își dea seama cât de mult au afectat mutațiile eficacitatea vaccinurilor prezente pe piață.

 „În funcție de cât de mult a scăzut, am putea decide, pe de o parte, să administrăm o doză mai mare din vaccinul actual în întreaga lume pentru a proteja oamenii, poate persoanele cu risc foarte mare, persoanele imunocompromise și persoanele în vârstă ar trebui să aibă nevoie de o a patra doză.” el a spus.

3.Peste 30 de mutații extrem de periculoase

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, varianta Omicron are peste 30 de mutații ale proteinei spike. Aceste mutații sunt asociate cu o răspândire mai mare a virusului și o protecție potențial redusă a anticorpilor.

Omicron a fost identificat pentru prima dată în provincia Gauteng din Africa de Sud, unde se află Johannesburg. Bancel a avertizat că varianta se răspândește deja la nivel global. Șeful Moderna consideră că această mutație este deja prezentă în majoritatea țărilor.