Sos alb, un strop de rafinament în farfurie. De fiecare dată când ne gândim la un sos alb avem o mică reticență. Teama de-a nu fi prea complicat de făcut, de-a nu se tăia, de-a nu avea cocoloașe. Spaima să nu iasă ceva cu prea mult usturoi sau de-a nu fi fad. Este destul de complicat să aromatizăm o bază de sos alb. Este complicat să oferim acea strălucire gustoasă care să facă pe cineva să spună „wow, e super delicios”.

Sos alb  Bearnaise – rețetă franțuzească ușor de făcut

Ingrediente: unt, ceapă roșie, oțet din vin alb, 100g de smântână grasă fermentată, o linguriță de muștar Dijon, o jumătate de linguriță de capere și o lingură de tarhon tocat mărunt.
Mod de preparare: Pentru început punem untul într-o tigaie la foc mediu, înainte de a se topi complet se adaugă o ceapă roșie tăiată fin. Se lasă așa pentru aproximativ 5-6 minute. Când se înmoaie destul ceapa se pune o linguriță din oțet de vin alb. Lăsăm așa pentru câteva minute apoi punem 100g de smântână grasă fermentată, o linguriță de muștar Dijon, o jumătate de linguriță de capere și o lingură de tarhon tocat mărunt. Mai lăsăm câteva minute să fiarbă, aproximativ 2-3 minute și este gata.

Rețetă de paste cu pui și ciuperci

Pentru această rețetă de paste cu sos alb vom avea nevoie de o cană de smântână, 3-4 căței de usturoi. Și de busuioc proaspăt, cașcaval, parmezan, sare și piper, oregano, chilly, ulei de măsline, puțin unt. Pui și ciuperci.
Mod de preparare sos alb pentru paste:
Pentru început într-o tigaie punem la călit în puțin ulei de măsline pieptul de pui și ciupercile. Asezonăm totul cu sare și piper după gust și punem cățeii de usturoi tăiați cubulețe, în timp ce amestecăm în mod continuu. După ce observi că puiul este aproape gătit, adaugăm smântâna.
După ce pastele s-au fiert, dar păstrăm din apa din apa unde au fiert pastele. La final să mai adăugăm la sos câteva linguri de apă cu amidon. Punem puiul si ciupercile fripte anterior și amestecăm totul cu sosul. Vom adăuga și oregano, chilly, busuiocul tăiat mărunt și cașcavalul ras după gust.