Borelioza Lyme sau cum este cunoscută mai pe scurt, boala Lyme, este o maladie infecțioasă cauzată de o bacterie transmisă la oameni prin înțepăturile căpușelor infectate.

O analiză publicată în revista BMJ Global Health, Europa centrală prezintă cea mai mare rată de infectare, aproximativ 20%. Bărbații care trăiesc în zonele rurale sunt persoanele cu cele mai mari riscuri de infectare.

Persoanele cele mai expuse acestei boli

Agricultorii și muncitorii care interacționează în mod regulat cu animale gazdă precum câini și oi sunt cei mai expuși. Ei riscă să fie înțepați de o căpușă infectată, potrivit studiului. Totuși, datele ar putea fi distorsionate. Autoritățile de sănătate din regiunile unde boala Lyme este regăsită constant sunt mai predispuse să efectueze cu regularitate teste de anticorpi în raport cu cele din regiunile în care maladia este mai puțin frecventă.

Boala Lyme este rareori mortală, însă persoanele înțepate de o căpușă infectată prezintă deseori o erupție cutanată și simptome pseudo-gripale. Totodată, la acest pachet de simptome se adaugă și durerile musculare și articulare, dureri de cap, amețeli și vărsături.

Sigur nu știai asta! Peste 14% din populația lumii a suferit de boala Lyme. Căpușele sunt cele care transmit această maladie
Social media

Zonele cu cele mai multe cazuri de îmbolnăviri

După Europa centrală, regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi sunt Asia de Est, Europa Occidentală și Europa de Est. Cercetări precedente au demonstrat că prevalența bolilor transmise de căpușe s-a dublat pe parcursul ultimilor 12 ani.

Cauza acestor creșteri se datorează verilor mai lungi și mai secetoase. Din cauza schimbărilor climatice și a migrației animalelor, au avut loc contacte tot mai frecvente cu animalele de companie.

Pentru a arăta cât de răspândită este boala Lyme, cercetătorii au identificat 137 de studii eligibile, din 4.196. Au grupat datele furnizate de 89 dintre ele. În cazul a 4,5% dintre cei 160.000 de participanți, anticorpii produşi de organismul uman împotriva bacteriei Borrelia burgdorferi (Bb) au fost depistați în sânge.

„Aceasta este cea mai amplă și cea mai actualizată examinare sistematică realizată până acum privind seroprevalența mondială a Bb”, au declarat autorii meta-analizei.