Obiceiurile sunt o parte importantă a unui stil de viață sănătos.

Comportamentele bune pe care le utilizăm zi de zi, ajung să se fixeze în mintea noastră. Cu toate că suntem conștienți de acest lucru și uneori este greu să îl recunoaștem, nimeni nu a scăpat vreodată de obiceiurile proaste. În mod normal ele variază de la lucruri supărătoare, care deranjează, până la cele care ne pot pune viața în pericol.

Factorii care determină obiceiurile nesănătoase

Conform specialiștilor, nu există un singur răspuns sau cel mai corect, pentru că nu toată lumea reacționează la fel la stimuli. Însă, cam pentru toată lumea, conștientizarea comportamentelor negative este primul pas către schimbare. Aceste obiceiuri se dezvoltă odată cu repetiția. Comportamentele nedorite sunt declanșate de factori externi, se transformă în rutină și sunt stimulate de o recompensă.

Este ușor de observat că un obicei precum spălatul pe dinți poate fi declanșat de ora de culcare (indiciu). Urmează spălatul pe dinți în sine (rutina) și la final apare recompensa (gura are un gust curat și proaspăt). Chiar si obiceiurile negative oferă un fel de recompensă. Câteodată, anxietatea poate fi ameliorată prin prisma țigărilor sau a alcoolului, întrucât ajută la relaxare și la facilitarea relațiilor sociale.

Și tu te confrunți cu un obicei nociv? Iată cum să scapi pentru totdeauna de cele mai nesănătoase năravuri
DOC

Ce metodă trebuie să aplici pentru a scăpa de obișnuințele negative

Încearcă să legi apariția comportamentului automat de cel puțin cinci momente sau evenimente, pentru a dezvălui indiciul, adică acel element care te îndeamnă să recurgi la comportamentul nociv. O altă soluție este cea de a încerca schimbarea rutinei, pentru a obține o recompensă diferită. Micile modificări pot face o diferență mare. Uneori, o simplă schimbare poate deraia un obicei înrădăcinat.

Oprirea unui obicei prost are nevoie de un plan. De asemenea, obiceiul nociv ar trebui înlocuit cu un comportament mai sănătos sau pozitiv. De ajutor poate fi și să iei o persoană de sprijin alături de care să exersezi acest proces. De exemplu, în loc să mergi cu un prieten să beți ceva după serviciu, alegeți o altă activitate relaxantă, care să vă dea energie și care să nu poată degenera într-un obicei nociv.