La fel ca aerul pe care îl respirăm, sau mâncarea cu care ne hrănim, somnul este o parte esențială a vieții. Dar dintre toate aceste lucruri, somnul este probabil singurul care nu ne mai satură. Mulți dintre noi preferăm pentru o odihnă mai bună să dormim singuri, astfel niciun factor din jur să nu ne deranjeze.

Însă, studiile arată că dacă ai pe cineva întins lângă tine, există câteva beneficii. Deci, chiar dacă împărțiți un pat cu un sforăitor, sau un furător de pături, tot ar putea fi mai bine decât singur!. Iata de ce.

1. Adormi mai repede

Când ești singur, poți fi prins de gândurile din mintea tău. Așa că dacă preferi să dormi singur, s-ar putea să te prindă zorii zilei fără să te fi odihnit prea bine. Conform cercetărilor realizate de Andrea Petersen din The Wall Street Journal, odată ce creierul tău începe să meargă, este mult mai greu să-l deconectezi, să închizi ochii și să-l închizi. Însă, creierul se simte mai în siguranță dacă partenerul de viață este lângă tine și automat adormi mai repede.

 Și tu dormi cu partenerul? Află care sunt beneficiile unui astfel de somn, alături de persoana iubită Pixabay

2. Ai un somn mai odihnitor

Dacă ești lângă cineva pe care-l iubești, probabil că te vei răsfăța puțin înainte de culcare… Timpul „fără somn” petrecut împreună în pat, poate crește nivelul de estrogen la femei, ducând astfel la un somn mai profund. În același timp, la bărbați este eliberată oxitocina, ceea ce duce la o oboseală gravă. Practic, amandoi veți avea de câștigat un somn adânc și liniștit.

3. Ai tot felul de beneficii pentru sănătate

A dormi lângă partenerul tău de viață nu oferă doar dragoste, ci și beneficii pentru sănătate. Poate scădea tensiunea arterială. Oxitocina intră din nou în joc. Poate reduce inflamația din cauza nivelurilor mai mici de cortizol și poate îmbunătăți sistemul imunitar. Cercetătorii au descoperit că partenerii activi sexual sunt mai rezistenți la răceli obișnuite și la gripă, deoarece produc mai mulți anticorpi.