Timp de mulți ani, studiile au demonstrat că zahărul declanșează centrii de plăcere și recompensă ai creierului. Este vorba despre zonele din centrii emoționali ai creierului. Ele sunt responsabile pentru eliberarea neurotransmițătorilor „să te simți bine”.

Acestea sunt aceleași zone ale creierului stimulate de cocaină, nicotină, opiacee (cum ar fi heroina și morfina) și alcool. Dependența de zahăr este asociată cu modificări fiziologice reale ale creierului.

Consumul de alimente foarte procesate, pline cu zahăr, creează un cerc vicios care duce la deficiențe nutriționale și la boli cronice sau obezitate. Pentru mulți dintre noi, pofta de zahăr pare imposibil de rezistat.

1. Ce putem face pentru a scăpa de roller coaster-ul de zahăr

Eliminarea poftei de zahăr și echilibrarea zahărului din sânge este unul dintre cei mai buni pași de acțiune pentru sănătate pe care îi puteți lua! Această afirmație s-ar putea să vă surprindă. Majoritatea oamenilor iau în considerare doar reglarea zahărului din sânge în legătură cu diabetul. Adevărul este că zaharurile adăugate și zaharurile rafinate se găsesc într-o mulțime de alimente. Ele au efecte nocive asupra greutății și contribuie la multe boli.

Sfaturile medicului despre zahăr. Cum să ai o dietă echilibrată
Pixabay

2. Luați în considerare un „jumpstart” de 5 zile

Doctorul Karen Wolfe îi roagă pe clienții ei să-și reseteze corpul pentru a-i ajuta să-și pună în viteză și să-și reducă pofta de carbohidrați. Acest lucru se face cu un accent total pe proteine ​​și carbohidrați lenți și eliminarea fructelor și a „alimentelor albe” timp de 5 zile. Aceasta a observat că folosind metoda prezentată, oamenii au adoptat obiceiuri alimentare sănătoase. De asemenea au început să facă o pauză de la alimentele nesănătoase, care produc creșterea glicemiei. 

3. Creșteți nivelul de serotonina în mod natural

„Homonul fericirii”, este adesea numele dat serotoninei. Când nivelul acesteia este scăzut, putem acționa impulsiv și avem pofte intense de alcool, dulciuri sau carbohidrați. Există modalități naturale de a creștere a serotoninei. Iată lista pe care a creat-o doctorul Karen Wolfe într-una din cărțile sale. Toate sunt practici pentru de stil de viață mai bun și care ne ajută în multe alte domenii ale sănătății noastre. 

  1. Mănâncă proteine ​​la fiecare masă și gustare (triptofanul este precursorul serotoninei)
  2. Îmbunătățește-ți calitatea somnului
  3. Obține soare în fiecare zi (sau lumină cu spectru complet dacă soarele nu strălucește)
  4. Fă exercitii zilnice
  5. Îmbunătățește-ți sănătatea digestivă (cea mai mare parte a serotoninei este produsă în intestin)
  6. Stres mai putin!
  7. Fă masaje în mod regulat
  8. Formați prietenii profunde și autentice (rețelele sociale nu contează!)
  9. Luați un supliment de nutriție celulară de înaltă calitate 
  10. Practicați recunoștința, rugăciunea și/sau meditația
Sfaturile medicului despre zahăr. Cum să ai o dietă echilibrată
Pixabay

4. Nu mai consumați alimentele „albe” (cu excepția conopidei)

Alimentele „albe” se referă la toate cele care au culoarea albă și care au fost procesate și rafinate.

„Sunt incluse următoarele: făină, orez, paste, pâine, biscuiți, cereale și zaharuri simple, cum ar fi zahărul de masă și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză.”, prezintă doctorul Wolfe.

5. Mănâncă întotdeauna micul dejun

Un mic dejun cu glicemie scăzută te va pregăti pentru restul zilei. Nu sări peste micul dejun sau acele pofte incontrolabile de zahăr te vor găsi mai târziu în cursul zilei! De asemenea, apa este un factor foarte important. Uneori poți crede că corpul tău cere zahăr, când de fapt este deshidratat și are doar poftă de apă!

6. AI grijă să ai un somn de bună calitate

Lipsa de somn poate declanșa atât hormonul foamei, cât și hormonul stresului (cortizol). Conform doctorului Karen Wolfe, cei doi hormoni se vor resimți ca o poftă de dulciuri. Astfel, dacă îți realizezi un program vei avea mai puține tentații.