Ministerul Finanțelor a dezbătut, recent, proiectul de lege privind stabilirea bugetului asigurărilor sociale pe anul viitor. 

Recent, proiectul de lege care stabilește bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2023 a fost dezbătut de Ministerul de Finanțe. Documentul prevede, printre altele, și creșterea ajutorului de deces cu aproape 700 de lei. Ei sunt românii care vor primi peste 6.000 de lei de la stat.

Astfel, conform documentului mai sus citat, valoarea de deces va fi 6.789 de lei, în cazul asiguratului sau a pensionarului. În cazul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, ajutorul de deces va fi de 3.395 de lei. 

Românii care vor primi 700 de lei în plus de la stat

Acest lucru înseamnă că începând din anul 2023, ajutorul de deces va crește cu 700 de lei. În prezent, acest ajutor din partea statului este 6.095 de lei.  

Este important de precizat că proiectul încă nu a trecut de aprobarea Guvernului și a Parlamentului. După ce va fi aprobat de Guvern și va parcurge întreg procesul legislativ, acesta va trebui să fie promulgat de Klaus Iohannis. Abia după ce va fi publicat în Monitorul Oficial se va pune în practică. Momentan, ajutorul de deces rămâne la suma de 6.095 de lei. 

Cum se acordă ajutorul de deces 

O persoană care dorește ajutor de deces din partea statului, trebuie să completeze o cerere și să aibă certificatul de deces. De asemenea, de acești bani beneficiază doar o singură persoană care dovedește că a suportat cheltuielile pentru funerarii. Această persoană poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele sau curatorul persoanei decedate. 

Se întâmplă de la 1 ianuarie 2023! Ei sunt românii care vor primi peste 6.000 de lei de la stat

Dacă aceste persoane nu există, atunci orice persoană care dovedește că a suportat cheltuielile poate beneficia de aceste sume de bani. 

Mai trebuie precizat faptul că după ce depune solicitarea și certificatul de deces, românii vor primi banii în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării. De asemenea, ajutorul poate fi cerut chiar dacă persoana care a murit nu a fost asigurată sau pensionară. În acest caz, valoarea ajutorului va fi jumătate din cel inițial. 

Actele de care aveți nevoie pentru acordarea ajutorului de deces sunt următoarele: 

  • Solicitarea pentru acordarea ajutorului de deces 
  • Actul de identificare al celui care solicită ajutorul 
  • Actele de stare civilă ale solicitantului, prin care dovedește gradul de rudenie cu decedatul 
  • Dovada că persoana în cauză a suportat cheltuielile pentru deces 
  • Act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original); 
  • Adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original); 
  • Adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz; 
  • Dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declarație pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz. 
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.