Reclamă

Mai ales în ultimii ani, tot mai des a fost cunoscută ideea „intoxicării cu metale grele”.  Acest fenomen se traduce ca o acumulare a unor metale în organism, în cantități ce devin toxice.

Dintre aceste tipuri de metale, mercurcul este considerat ce mai periculos. Totuși, prezența lui ca element pe pământ este una firească, naturală. În procesul de tehnologizare la care omenirea asistă, tipuri de metale grele au ajuns să fie utilizate în diferite industrii, agricultură,telecomunicații și mai ales în medicină. Totuși în astfel de cazuri vorbim despre cantități dozate care nu ar face rău omului.

Intoxicația cu mercur

În prezent, nu doar mercurul este asociat cu intoxicațiile pe care le poate provoca în rândul populației. Pe lângă acesta, plumbul sau arsenicul sunt de asemenea extrem de dăunatoare.

Intoxicația cu mercur sau orice alt metal greu sau chiar otrăvirea apare după expunerea prelungită într-un cadru contaminat.  Conform datelor medicale, orice organism viu se poate intoxica astfel cu metale grele, însă cei mai vulnerabil rămân copiii.

În cazul unei intoxicări, semnele nu apar atât de rapid. Pentru a fi identificat diagnosticul sunt necesare teste de urină sau sânge care vor indica o anumită concentrație a unui metal greu. Mulți pacienți pot să nu experimenteze simptome grave, dar totuși să aibă în corp o cantitate de metale grele care să le pună viața în pericol.

Când vine vorba despre tratamentul unui acest tip de otrăvire, parcursul este unul complicat și îndelung. Este necesară în primul rând întreruperea expunerii la un astfel de mediu contaminat.

Cazurile de otrăvire sau intoxicații deosebit de grave presupun apelarea la un agent chelator care să reacționeze cu elementul toxic, iar astfel să fie forțată eliminarea lui din organism.

Este important de știut că pentru intoxicația cu mercur poate fi responsabil mediul înconjurător, dar și dieta.

Ca metal greu, mercurul se regăsește sub forma lichidă putând să se voporizeze în aer. În această formă se poate dispera ușor în aer, apă și chiar pământ. Un mediu contaminat este astfel greu de identificat. În urma unui astfel de proces nu doar omul se poate infecta ci și animalele sau plantele.

Ce simptome poți experimenta în cazul intoxicației cu metale grele

Odată ajuns în organism, mercurul este deosebit de periculos mai ales pentru sistemul nervos. Printre simptome se numără anxietatea, iritabilitatea, nervozitatea. De asemenea depresia, tremurul sau senzația de amorțeală a membrelor este asociată tot cu această patologie.

Predominant în cazul pacienților intoxicați este gustul metalic în gură. De asemenea, tulburările de vedere, greața sau amețeala pot avea această cauză. Mercurul în organism în cazul femeilor însărcinate este deosebit de periculos putând duce la asocierea fătului cu diverse boli sau malformații. Medicii sunt de părere că mercurul în organism duce la degradarea celulei, iar de aici până la apariția patologiilor este doar o chestiune de timp.

Mercurul din atmosferă provine din oceanele lumii

Este ipoteza publicată în urma unui studiu realizat de o echipă de cercetători la a căror analiză au luat parte și instituții din China, America și Belgia. Oamenii de știință au concluzionat că o mare parte din mercurul din atmosferă provine din oceane. Este deja cunoscut faptul că elementul chimic se regăsește în zăcăminte însă ipoteza ca acesta să fie și în apele oceanelor nu era vehiculată până acum.

În analiză, echipa de cercetători a corelat un sistem cuplat dintre atmosferă-uscat-ocean. În ceea ce privește cantitatea de mercur care ajunge în aer din apă (oceane), raportul indica o proporție cu 40% mai mare decât celelalte două.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro