Care dintre cele două alimente este mai sănătos pentru corpul uman. Uleiul sau untura? Oamenii de știință au realizat mai multe studii pentru a lămuri situația. Rezultatele au fost surprinzătoare.

Untura este folosită cel mai des de gospodinele de la țară. Pe de altă parte, la oraș, uleiul de floarea soarelui, porumb sau măsline este folosit la scară largă. De-a lungul timpului au existat dezbateri între medicii care susțineau fie uleiul, fie untura. În cele din urmă, oamenii de știință au lămurit situația cu ultimele studii asupra acestor două alimente.

social media

Untura, mai sănătoasă decât uleiul

Conform oamenilor de știință, uleiul este mult mai nociv decât untura. Uleiul, după o anumită temperatură elimină anumită substanțe care pot cauza chiar și cancer, boli de inimă sau chiar demență. Este bine de știut faptul că există mai multe tipuri de ulei, iar fiecare are punctul lui de fierbere propriu. Astfel, când se trece preste temperatura sa de fierbere, uleiul va începe să elimine substanțele toxice.

Specialiștii recomandă ca uleiul să fie adăugat în mâncăruri numai spre finalul acestora pentru a nu depăși limita de temperatură până la care este sănătos. În cazul unturii, limita de fierbere a acesteia este de 182 de grade Celsius. Este mult mai ridicat decât uleiul de floarea-soarelui. Profesorul Martin Grootveld din cadrul Universității de Montford este de părere că ar trebui folosite grăsimile saturate în locul uleiurilor vegetale.

„În primul rând, ar trebui să evităm pe cât posibil prăjelile. Din păcate, multora dintre noi ne plac la nebunie cartofii prăjiți, așa că cel mai bine e să folosim untură sau unt la preparare.” , a afirmat profesorul.

Iată până la ce temperaturi pot fi încălzite cele mai utilizate uleiuri:

Uleiul de floarea-soarelui are limita de fierbere la 107 grade Celsius. După această temperatură elimină substanțe toxice pentru organismul uman;
– uleiul de cocos, de susan, de soia și de porumb – 177 grade Celsius;
– uleiul de măsline extra-virgin – 190 grade Celsius;
– uleiul de avocado – 190–204 grade Celsius;
– uleiul de migdale și uleiul de struguri – 216 grade Celsius.