Pericolele lentilelor de contact derivă în principal din utilizarea lor necorespunzătoare sau din lipsa de igienă la manipularea sau sterilizarea acestora atunci când nu sunt lentile de unică folosință.

 În orice caz, realitatea este că purtătorii de lentile de contact sunt mult mai predispuși la iritații și infecții oculare.

Lentilele de contact sunt o corecție optică care a fost folosită de câteva decenii. Metoda lor de utilizare este simplă! Cu toate acestea, rutina sau lipsa de conștientizare a riscurilor îi face pe mulți să nu țină cont de măsurile de igienă. De exemplu, unele persoane le spală cu apă de la robinet. Altele, pun lentila de contact în ochi fără să se spele pe mâini cu săpun.Toate aceste obiceiuri proaste transferă microorganismele pe suprafața oculară.

Sursa: Social media

Acești microbi pot cauza diverse probleme,cum ar fi inflamația corneei (keratită infecțioasă). Acest lucru are ca rezultat simptome precum dureri severe, roșeață, lăcrimare și sensibilitate la lumină. În cele mai grave cazuri, pe cornee se pot forma ulcere. Acestea  ar putea afecta permanent vederea.

Deși cheratita infecțioasă este de obicei cauzată de bacterii, alte microorganisme precum ciupercile, paraziții sau virușii sunt și ele periculoase.

Dorim să împărtășim câteva sfaturi pentru purtătorii de lentile de contact pentru a evita principalele pericole ale lentilelor de contact:

Nu dormi cu lentile de contact

Poți face acest lucru doar dacă medicul optometrist-optician îți spune că poți face asta. Este o idee proastă să lăsați lentilele de contact peste noapte, mai ales dacă nu au fost concepute pentru această utilizare continuă, deoarece fac corneea mai vulnerabilă la infecții.

Nu face baie cu lentile de contact

Acest lucru este valabil indiferent dacă urmează să faci un duș sau să faci baie în cadă, piscină, în mare sau oriunde. Lentilele trebuie îndepărtate mai întâi! În caz contrar, ele pot reține murdăria, bacteriile și paraziții prezenți în apă precum acanthamoeba. În orice caz, dacă vrei să înoți cu lentile de contact, folosește ochelari de scufundări sau de înot buni pentru a-ți proteja ochii.