Perioada comunistului a fost una cruntă în care românii nu își permiteau mare lucru. Statul se ocupa de tot, iar acele vremuri au lăsat multe amintiri negative. După executarea liderului comunist, statul a trecut printr-o recesiune, crescând inflația și banii s-au devalorizat. 

Un videoclip din anii ’90 s-a viralizat pe rețelele de socializare în care o doamnă este întrebată pe ce își cheltuie banii. Din cauza traiului greu, a schimbărilor apărute și a salariului mic, aceasta reușea să cumpere mâncare pentru familie și să își întrețină casa.

Mulți români au fost puși în această situație grea din cauza economiei din acea vreme. Structura de conducere a fost schimbată și s-a încercat redresarea țării prin toate mijloacele, dar fără succes. După 1990 mulți români au rămas fără un loc de muncă și au încercat să se descurce cum au putut.

Femeia care a vorbit despre veniturile sale avea o mare pasiune pentru cărți. Recunoaște că nu își permite lucruri scumpe și nici electrocasnice din cauza prețului. Cu toate acestea, când are vreun bănuț de care s-ar putea lipsi își cumpără cărți să citească.

@bostanul #anii90 #omulumil #traimodest #umanitate ♬ original sound – Nenea

„Pe ce cheltuiți banii în fiecare lună?”

„Parcă nu știți, ce să vă mai spun. 80% se duce pe mâncare  și restul pe întreținerea locuinței. Nu reușesc să cumpăr altceva. Mai cumpăr câte o carte sau un ziar. Mare lucru nu se poate cumpăra.”

„Ați reușit să vă cumpărați un obiect de valoare în ultima perioada?”

„Nu îmi aduc aminte, am să fac un efort. Peste 100.000 lei nu am cumpărat, deși aș avea nevoie. Vreau un mixer și nu-l pot cumpăra. Banii nu se ajung. Dacă am ceva bani, prefer să cumpăr cărți. Asta e tot ce îmi doresc și restul sunt niște visuri pe care nu știm dacă le vom realiza vreodată.”