Deputații au renunțat la partidul lui Emmanuel Macron, La République en Marche și și-au format propria formațiune, potrivit BBC.com.

Reclamă

Noul partid ar putea fi: fie pro, fie contra Emmanuel Macron

Ecologie, democrație, solidaritate este partidul format în mare parte din șapte parlamentari din La République en Marche, plus alți foști susținători ai președintelui. Deputații care au plecat vor să se axeze pe problemele ecologice și inegalitatea socială. Noul partid va fi independent, ceea ce înseamnă că poate vota atât pro Macron, cât și contra lui.

Comentatorii francezi au declarat că La République en Marche (LREM) mai avea susținerea altor doi aliați politici. Centristul MoDem, precum și Agir, de centru-dreapta, care au împreună alte 56 de locuri în Adunarea Națională. Există chiar șansa ca partidul să își recapete majoritatea absolută dacă un alt deputat care părăsește adunarea este înlocuit de un parlamentar pro-Macron.

Reclamă

Tabăra pro Macron a fost afectată de o serie de plecări în ultimele luni.  Iar mass-media franceză a scris că cei șapte membri care au plecat au fost supuși unei presiuni intensă pentru a rămâne. Doi parlamentari care plănuiseră inițial să se alăture EDS s-au retras în ultima clipă, a raportat Le Figaro.

Noul partid vrea să fie liber

Noul partid nu este o lovitură electorală majoră pentru Macron, iar aliații au respins demersurile ca parte a „ necazurilor vieții parlamentare”. Dar este o dovadă suplimentară că nemulțumirea există în rândul parlamentarilor președintelui.

În ultimele luni, parlamentarii au plecat în mod constant din LREM. Iar până acum au fost independenți. De marți, însă având noi colegi, ei au devenit un grup oficial în Adunarea Națională, ceea ce le oferă privilegii și statut.

Cédric Villani, fost candidat la primăria Parisului, printre membri

Membrii noului grup Ecologie, Democrație, Solidaritate (EDS) au spus că nu au reușit să schimbe LREM din interior. Așa că vor lua acum o poziție independentă, nici aliați, nici opoziției. Una dintre cele mai cunoscute figuri ale noului partid, este candidatul la primăria din Paris, Cédric Villani. El a spus că ceea ce era important a fost ca noul partid să meargă înainte.

,,S-a vorbit despre trădare și rebeli, dar acest al nouălea grup politic este format din bărbați și femei libere care doresc să-și dedice sufletul și conștiința pentru apărarea ecologiei, democrației și solidarității”, a declarat el la Radio France Inter.