Parlamentul francez a decis adoptarea proiectului de lege privind noul permis vaccinal. Autoritățile vor să introducă cât mai repede această lege, fiindcă infectările cu Covid-19 au izbucnit. Proiectul de lege a trecut cu 215 voturi pentru, 58 împotrivă şi şapte abţineri.

1. Certificatul verde a devenit obligatoriu

Trebuie precizat faptul că noua lege nu va putea fi promulgată imediat. Parlamentarii socialiști vor sesiza Consiliul Constituțional, pentru a granata respectarea libertății fundamentale. Astfel, procesul respectiv va amâna cu câteva zile implementarea certificatului verde.

Guvernul de la Paris speră ca noul permis vaccinal să devină obligatoriu săptămâna aceasta, în jur de 20 ianuarie. În ultima săptămână, Franţa a raportat zi de zi în jur de 300.000 de infectări cu coronavirus.

Astfel, după ce noua lege va intra în vigoare, pentru a avea acces la activitățile distractive, baruri, restaurante, târguri și transporturi publice, va fi necesară o schemă de vaccinare completă. Testul negativ nu va mai fi acceptat. Este exceptată de la această regulă o persoană care se deplasează spre o unitate sanitară.

Noul permis vaccinal va fi obligatoriu pentru toate persoanele de peste 16 ani. În cazul minorilor cu vârste între 12 şi 15 ani, ei vor putea folosi actualul certificat de vaccinare.

2. Emmanuel Macron: Pe cei nevaccinați vreau să îi enervez…

În urmă cu două săptămâni, Emmanuel Macron, președintele Franței, a făcut o serie de declarații șocante. El a spus ca vrea sa ii enerveze pe cei care nu s-au vaccinați și va continua să facă acest lucru „până la final”.

„Nu îi voi trimite la închisoare, nu îi voi vaccina cu forţa. Aşa că trebuie să le spunem: de la 15 ianuarie, nu veţi mai putea merge la restaurant, nu veţi putea bea o cafea, nu veţi putea merge la teatru, la cinema…”, a declarat președintele francez.