Ce trebuie sa știi despre culoarea urinei

Data actualizării: 10/06/2025

Urina reprezinta un amestec de apa, electroliti si reziduuri metabolice pe care organismul le elimina dupa ce sangele care le contine a fost filtrat de rinichi. Culoarea urinei poate semnala unele aspecte legate de sanatatea organismului.

Care este culoarea normala a urinei?

Urina poate avea diverse nuante, iar principalul factor care influenteaza culoarea sa consta in cantitatea de lichide pe care le-ai consumat (nivelul de hidratare al organismului). Este important sa cunosti ce semnifica culoarea urinei, deoarece in unele cazuri poate semnala prezenta unor afectiuni.

Culoarea normala a urinei este considerata de specialisti a fi cea galben pai sau galben deschis si apare in acest  mod deoarece indica prezenta urobilinei si a bilirubinei, doua substante pigmentate care sunt eliminate impreuna cu toxinele si alte reziduuri din organism.


Ce poate indica urina galben inchis?

Atunci cand urina are nuanta galben inchis, inseamna ca organismul nu este hidratat indeajuns de mult, iar lichidul eliminat este concentrat. De regula, urina eliminata dimineata este de un galben inchis, deoarece peste seara si noapte persoana nu consuma lichide sau le consuma intr-o cantitate redusa.

Citește și:

Se poate intampla ca urina sa aiba aceasta nuanta si pe timpul zilei, in contextul in care exista o pierdere mare de lichide prin intermediul transpiratiei sau al altor procese si este un indicator ca ar trebui sa existe un aport mai mare de lichide.

Ce pot semnala alte nuante ale urinei?

In unele situatii, urina poate avea si alte nuante in afara de galben pai (deschis) sau galben inchis. Iata care sunt acestea si cu ce sunt asociate:

Urina asemanatoare cu nuanta chihlimbarului sau a mierii

Aceasta poate aparea pe fondul deshidratarii sau a unei hidratari insuficiente, iar organismul necesita aport crescut de lichide si administrarea de saruri si electroliti, la recomandarea medicului.

Urina de culoare portocalie

Urina de aceasta nuanta poate indica o deshidratare severa asociata cu eliminarea excesiva a unor pigmenti biliari. Aceasta este asociata cu afectiuni la nivelul ficatului, ale bilei sau ale pancreasului.

Urina roz

Aceasta poate semnala prezenta unui pigment din fructe sau legume sau a unei cantitati reduse de sange in tractul urinar, ori din cauza unui component din medicamente;

Urina rosie

Atunci cand apare in acest mod, urina poate sugera existenta pigmentilor unor fructe si legume rosii sau sangerari la nivelul tractului urinar.

Urina cu sange (hematuria) este un simptom ce urgenteaza consultul medical de specialitate, intrucat poate aparea din cauza unor infectii urinare, afectiuni sau traumatisme ale aparatului urinar. Pot exista si alte cauze ale aparitiei acesteia, precum administrarea unor tratamente sau afecțiuni hemolitice.

Urina verde

Este posibil ca aceasta sa apara in urma ingestiei a unor preparate ce contin albastru de metil sau poate semnala existenta unei infectii cu Pseudomonas aeruginosa.

Urina albastra

Urina poate fi albastra in cazul in care ai consumat un timp indelungat preparate ce contin albastru de metil sau alte medicamente care contin pigment albastru ce este eliminat pe cale urinara.

Urina maro inchis sau neagra:

Astfel de nuante ale urinei apar rar si, in principal, dupa ce persoana a suferit sangerari la nivelul tractului urinar. Urina maro inchis sau neagra poate indica unele cheaguri de sange care se dezintegreaza si sunt eliminate pe cale urinara. Unele suplimente pe baza de fier pot contribui si ele la aparitia unei astfel de colorari ale urinei.

Urina alba

Exista mai multe cauze posibile pentru aparitia urinei albe, printre care:

  • Eliminarea excesiva a unor saruri de calciu, fosfati, oxalati;
  • Eliminarea proteinelor sau a limfei in urina, in contextul unor afectiuni nefrologice;
  • Infectii severe ale tractului urinar;
  • Infectii atipice, precum candidurie sau tuberculoza urinara.

Ce inseamna atunci cand urina este transparenta (incolora)?

Aceasta este cunoscuta si ca “urina incolora” si apare atunci cand organismul elimina o cantitate mare de apa. In conditii obisnuite, urina incolora nu semnifica prezenta unei afectiuni, ci este doar modul prin care organismul isi regleaza nivelul lichidelor, favorizand echilibrarea acestora.

Persoanele care urmeaza tratament pentru afectiuni cardiovasculare pot avea urina transparenta ca urmare a faptului ca li se administreaza diuretice care stimuleaza eliminarea apei din organism.

In unele cazuri, urina transparenta poate semnala o afectiune la nivelul rinichilor sau a sistemului endocrin (de exemplu, diabetul), in special daca persoana respectiva simte in permanenta senzatia de sete.

Culoarea urinei este importanta in procesul de diagnosticare. In cazul in care observi modificari ale nuantei urinei si prezinti si alte simptome ce iti creeaza disconfort sau dureri, mergi la un consult de specialitate.

Sursa de informare:

1. Bajic, Petar. “Urine Color: What It Says about Your Health.” Cleveland Clinic, 8 Nov. 2021, health.clevelandclinic.org/what-urine-color-means/. Accessed 3 Mar. 2023.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨