Cu toții știm că apa din mări și oceane este sărată, dar nu mulți știu explicația din spatele acestui lucru.

Așa cum bine știm, apa din fluvii și râuri este dulce. Mulți oameni s-au întrebat de unde provine sarea din apa mărilor și oceanelor. 

De ce este sărată apa mărilor și oceanelor

Sarea care se găsește în apă provine de fapt din solul planetei. Acest lucru înseamnă că există cantități mari de dioxid de carbon ce sunt preluate de atmosferă, în timp ce apa din ploaie este mai acidă. Această cantitate de apă nu face decât să erodeze solul. La fel se întâmplă și în cazul acizilor din apa dulce.

După aceste transformări, se formează particule care sunt purtate de curenții de apă în mări și oceane. Aceste particule, denumite ioni sunt consumate de necuvântătoarele din apă, în timp ce o parte rămână în apă, crescând astfel cantitatea de sare. În timp ce concentrația din apa mărilor este 3, 5%, salinitatea este mai mică de 200 de ori. Chiar și așa, în fiecare an, râurile depun o cantitate impresionantă de sare, mai exact patru milioane de tone.

Cantitatea de sare care se găsește în oceane este și mai mare. Oamenii de știință sunt de părere că ar trebui peste 200 de milioane de ani pentru ca toate oceanele să depună o cantitate egală de sare în fiecare an.

Dar aceste fenomene nu sunt singurele surse unde provine sarea din mări și oceane. La acest lucru contribuie și izvoarele termale, care dau anual o cantitate impresionantă de sare. Specialiștii spun că o parte din cantitatea a ajuns la suprafață în urma unor fenomene de pe fundul scoarței terestre, care mai apoi s-a dizolvat și s-au format sărurile minerale.

Mai bine de două treimi din suprafața planetei este ocupată cu apă, dintre care 97% reprezintă apă sărată.