Tinerii care studiază pot fi întreținuți de părinți până la vârsta de 26 de ani.

Codul Civil prevede că părinții au obligația de a-și întreține copilul până la o anumită vârstă. Dacă el studiază, perioada crește, având nevoie de finanțare și sprijin pentru a-și primi diploma. În România, tot mai mulți tineri locuiesc cu părinții, în comparație cu media din Uniunea Europeană. 

Conform ultimelor studii, 60% dintre tinerii din România cu vârste cuprinse între 18-24 de ani locuiesc cu familia. Media Uniunii Europene este de 48,5%, iar motivul este unul foarte clar. Abia ieșiți de pe băncile școlii, tinerii români nu se pot angaja pe un salariu mai mare din cauza lipsei de experiențe și a salariului extrem de mic.

În țările mai dezvoltate din vest, unde economia îi susține pe toți, oportunitățile sunt mai mari. Tinerii sunt sprijiniți de către stat cu ajutorul burselor sau al diferitelor programe implementate. În acest fel, ei vor alege să plece de acasă mai ușor, știind că se pot descurca și nu vor reprezenta o povară pentru părinți.

Până la ce vârstă se întrețin tinerii de părinți

Părinții au obligația de a-și întreține copiii până la vârsta de 26 de ani dacă este student la o universitate. Dacă nu și-a continuat studiile, părinții îi pot întreține până la vârsta de 18 ani. Articolul prevăzut este 499 din Codul Civil.

S-a constatat că bărbații părăsesc casa părintească în jurul vârstei de 30 de ani, moment în care se căsătoresc, iar femeile mai devreme. Pentru a avea mai multă libertate, acestea aleg să se mute înainte să împlinească 26 de ani. De cele mai multe ori, femeile intră în relații și aleg să locuiască cu acea persoană, înlocuindu-i, astfel, pe părinți.

@lecagabrielvlad Cât timp sunt părinții obligați să te întrețină?#5pasidebine #foryoupage #fyp #misiuneatiktok #bani #parinti #amuzant #tiktokromania #elev #drept #scoala #educatie ♬ sunet original – Gabriel Leca

„Cât timp sunt părinții obligați să te întrețină?”

„Dacă ești în continuarea studiilor au obligația să te întrețină până la terminarea acestora, dar fără să depășești vârsta de 26 de ani. Dacă nu ești în continuarea studiilor, ei au obligația să te întrețină doar până la vârsta de 18 ani. Articolul 499 din Codul Civil.”

Distribuie

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.