Reclamă

Borşul la plic este cel mai folosit ingredient la ciorbele acre ale românilor, însă puţine gospodine ştiu cât de periculos este şi că este alimentul interzis în bucătăria oricărei persoane care vrea să aibă un trai cât mai lung.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat un studiu mai amplu, în urma căruia a descoperit că borşul la plic este o adevărată bombă pentru sănătatea oamenilor, din cauza conţinutului ridicat de zahar, sare şi aditivi.

Ce aditivi periculoşi pentru organism conţine borşul la plic:

E101 – Riboflavina, un colorant galben spre portocaliu ccu proprietăţi de dizolvare reduse;

E150a – Caramel simplu. Colorantul artificial care produce hiperactivitate şi gastrită;

E270 – Acidul lactic este folosit ca stabilizator şi conservant. E270 poate produce inflamaţii ale pielii, blocări de respiraţie, subţiază smalţul dentar şi provoacă afecţiuni severe ale sistemului digestiv;.

E304 – Palmitat de ascorbil: Antioxidant puternic ce atacă smalţul dinţilor;

E327 – Lactat de calciu este folosit drept conservant, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, mai este folosit pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Poate provoca stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.

E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slăbiciune.

Cum poţi face tu acasă borş sănătos

Ingrediente pentru borș:

1/2 kilogram de tărâțe de grâu
1 cană de făină de porumb
2-3 crenguțe de vișin cu frunze

3 pași pentru a prepara borș acasă:

1. Tărâțele de grâu se amestecă împreună făina de porumb într-o oală de 6 kilograme. Se adaugă apă rece cât să cuprindă compoziția, se amestecă și ar trebui să obțineți o maia.

2. Separat, se pun la fiert 3 litri de apă. Se adaugă crenguțele de vișin și se dă în clocot. După ce oprim focul, se toarnă peste compoziţia din tărâţe. Se învârte continuu și se adaugă și 800 de grame de huște.

3. Se lasă 2-3 ore acoperit, cu un capac sau un prosop, după care amestecăm cu o lingură de lemn borșul.  Borșul se scurge de tărâțe și se pune în sticle la frigider.

Proprietăţi ale borşului de casă

  1.   Borşul de tărâţe are un important efect de fortifiere a sistemului imunitar, proprietăţi antibacteriene şi antivirale.
  2.    Beneficii pentru aparatul cardiovascular prin efectele hipocolesteroleminate şi hipotensoare.
  3.  Borşul este un ideal adjuvant digestiv. Asigură o  funcţionare optimă a colonului şi poate participa la profilaxia cancerului de colon.
  4.  Beneficiii pentru funcţia renală, patologie litiazică.
  5.  Este recomandat persoanelor care doresc să scadă în greutate deoarece este foarte sărac în calorii şi stimulează arderea grăsimilor.

Ce spun medicii nutriţionişti

„Cu toate astea, persoanele care suferă de o afecţiune gastrică sau dedispepsie acidă trebuie să evite consumul de borş. Totodată, din cauza efectului uşor laxativ, se recomandă să se servească o cantitate moderată. Băut în exces se poate însoţi de simptomatologia stării de deshidratare’’, a declarat medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică, pentru CSID.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro